Alonso: Az én verziómat senki nem ismeri a 2007-es hungaroringi botrány kapcsán - F1VILÁG.HU

Alonso: Az én verziómat senki nem ismeri a 2007-es hungaroringi botrány kapcsán

HIRDETÉS
A Forma-1 kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso azt mondja, az az érzése, hogy a száguldó cirkuszban őt valamiét mindig a rossz oldalon tüntetik fel – nem volt ez másképp 2007-ben sem, az emlékezetes hungaroringi botrány idején.

Alonso a Forma-1 rangidőseként versenyez jelenleg, az Aston Martin csapatával pedig komoly sikereket tudott elérni a bajnokság első felében, hiszen számos alkalommal dobogóra tudott állni. A kétszeres világbajnokkal kapcsolatban viszont sokakban az a kép él, hogy nagyon nehéz bánni vele csapaton belül, hiszen annak idején a McLarennel is viharosan alakult a kapcsolata, de legutóbb, az Alpine-nál sem tudott dűlőre jutni az istálló vezetőségével.

Alonso a Netflix – Hajsza a túlélésért című sorozatában ejtett el egy mondatot, miszerint „Én a sötét oldalon állok”. A BBC pedig a spanyol pilótával készített interjújában erről is faggatta őt.

„Mindig így volt. Talán mert spanyol és latin vagyok. Nem sok támogatást kaptam, vagy talán nincs meg az a médiavonat. Csupán egy kis ország vagyunk Dél-Európában, magunkra veszünk minden rossz dolgot, és rendben vagyunk” – mondta a kétszeres világbajnok.

„A Forma-1 egy óriási show – belül, és a pályán kívül is. És talán játszani kell egy karaktert, ki tudja? El kell adni a sztorit, el kell mondani, ki a jó, és ki a rossz. Minden versenyen, minden egyeztetéskor, minden polémiában van egy jó és egy rossz erő, jófiúk és rosszfiúk. Az emberek pedig – a média, vagy bárki – alapvetően engem mindig a rossz oldalra helyez. Mintha valamit rosszul csinálnék, vagy ilyesmi.”

Alonso pályafutásának kétségkívül egyik legsötétebb időszaka a 2007-es idény volt, amikor a McLarennél Lewis Hamilton oldalán kellett helytállnia, kettejük rivalizálása pedig elképesztő magasságokba emelkedett, és épp nálunk, Magyarországon csúcsosodott ki. A spanyol pilóta az időmérő után büntetést kapott, amiért a bokszutcában feltartotta a csapaton belüli megállapodásnak ellenszegülő Hamiltont, hogy az ne teljesíthesse utolsó gyorskörét. Bár a teljes történetet talán soha nem tudjuk meg, Alonso állítja, az ő verziójára soha senki nem volt kíváncsi.

„A dolgok, amikről beszéltek, vagy amik publikussá váltak, kétségkívül félrevezetőek tudnak lenni. Mint a 2007-es, magyarországi eset is. Senki sem hallotta az én verziómat, vagy az igazságot, illetve a tényeket” – mondta a spanyol versenyző.

„Elmondtam, hogy soha nem tartanék fel senkit. Egyszerűen használt gumikat adtak nekem, amikor ott voltunk az időmérőn. Adott a rádióbeszélgetés átirata is, illetve a stewardok döntése, melyben le van írva, hogy egy nem létező cikkelyre hivatkozva büntettek meg. Egyszerűen büntetést kaptam, de világossá tették, hogy nem egy cikkely alapján. Meg ilyen dolgok.”

„És a csapat volt az, mely óvást nyújtott be én ellenem, ami a sportág történetében először fordult elő. Ha tehát összerakjuk ezeket a dolgokat, és nem látjuk a tényeket, akkor nyilvánvalóan nehéz tisztába tenni néhány félreértést.”

Az mindenesetre bizonyos, hogy nem az Alonso által elmondottakat tartják az emlékezetes 2007-es botrány „igazságának”. A kétszeres világbajnok állítólag megzsarolta később a McLarent, hogy kiteregeti a szennyest a később nyilvánosságra került kémbotránnyal kapcsolatban. De vajon tényleg használt abroncsokat szereltek volna fel autójára a hungaroringi időmérőn? Nem zárható ki, de TV-felvételek alapján nem úgy tűnik, ráadásul később a rajtelsőséget is megszerezte.

Hirdetés

A rádióbeszélgetések átiratát pedig nem ismeri a közvélemény, a McLarennél dolgozók viszont akkoriban csak a „visszaszámolást” említették, mielőtt Alonso Hamilton feltartása után rálépett a gázra a bokszban. Hivatalosan pedig a McLaren nem nyújtott be panaszt versenyzője ellen, bár kétségkívül voltak olyan tagjai az istállónak, akik szóvá tették a spanyol versenyző akcióját az FIA-nál.

Alonsót végül megbüntették, holott sokak szerint a versenybíróknak nem kellett volna beleszólniuk a McLarenre tartozó ügybe – miközben Hamilton provokáló viselkedését nem szankcionálták.

„Ha az ember 20 évet eltölt bármilyen sportban versenyképes szinten, akkor jutnak neki ilyen epizódok” – mondta Alonso.

„Ha a teniszt, a futballt, vagy bármi mást nézünk, talán még egy kiscsapat jobboldali középpályásának is jutnak ilyenek, de senki nem tud róluk. Ha Ronaldo, Messi, vagy egy másik nagy játékos olykor kap egy sárga vagy piros lapot, vagy mond valamit egy interjúban, abból nagy sztori lesz.”

„Szóval azt gondolom, én is belekerültem néhány ilyen szitucáióba…”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Alonso: Az én verziómat senki nem ismeri a 2007-es hungaroringi botrány kapcsán
A Red Bull elismerte, létezik trükkös eszközük, de a szabályszegést tagadja
Eltörlik a leggyorsabb körért járó bónuszpontot az F1-ben
A Red Bull szerint Norris idén nem tudja legyőzni Verstappent
Az F1-es Amerikai Nagydíj TV-közvetítései

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!