Az FIA nem tudná támogatni a 25 F1-es verseny megrendezését - F1VILÁG.HU

Az FIA nem tudná támogatni a 25 F1-es verseny megrendezését

HIRDETÉS
Mohammed Ben Sulayem, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke kijelentette, hogy a szervezet jelenleg nem képes támogatni a Forma-1-es versenynaptár 25 futamosra bővítését. Bár a Concorde-egyezmény lehetőséget biztosít arra, hogy egy szezonban akár 25 versenyt is rendezzenek, az FIA szerint ez túl nagy terhet róna a csapatokra és a szervezőkre.

Az F1-es versenyek iránti érdeklődés a világ országai részéről továbbra is óriási – Argentína is azon országok közé tartozik, amelyek kifejezték érdeklődésüket egy nagydíj megrendezése iránt. Ugyanakkor Stefano Domenicali, a Forma-1 vezérigazgatója tavaly úgy nyilatkozott, a következő évek tekintetében egyelőre 24 futammal lenne elégedett.

„Úgy gondolom, hogy a 24 a megfelelő szám” – mondta Domenicali az F1 Beyond the Grid című podcastjében. „Ez az a szám, amellyel hosszú távon stabilnak kell maradnunk.”

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem szerint a jelenlegi 24 versenyes naptár is maximális kapacitást igényel a szövetség részéről. 

„Minden határon van” – mondta a Motorsport.com című internetes lapnak adott interjújában. „Átlépünk egy bizonyos határt, akkor már két csapatra lenne szükségünk, és ezt nem tudjuk biztosítani.”

Az FIA elnöke hozzátette, hogy logisztikai szempontból egy további verseny már komoly nehézségeket jelentene, mivel egy plusz futam esetén két különböző munkacsapatra lenne szükség a helyszíni személyzet tekintetében. Kérdéses az is, hogy a versenyzők és a csapatok képesek lennének-e elviselni ezt a terhelést. 

„Szeretném tudni, hogy a versenyzők bírnák-e fizikailag és mentálisan. Ésszerűnek és logikusnak kell lennünk. Felteszem ezt a kérdést a pilótáknak, és ugyanígy a csapatoknak is” – mondta.

Ben Sulayem ugyanakkor elismerte, hogy a Forma-1 vezetése „észszerű” megközelítést alkalmaz, és ők maguk sem törekednek további futamok hozzáadására.

„Sosem jöttek vissza azzal, hogy több verseny kellene. Szó sem volt ilyesmiről. Számukra a minőség a fontos, ezért van ilyen jó kapcsolatunk velük.”

Az FIA elnöke hozzátette: „Nem akadályoznám meg őket abban, hogy 25 versenyt rendezzenek, mert ez az ő joguk. De ők azok, akik nem akarnak több futamot hozzáadni, mert tudják, hogy ez fáradtsághoz vezetne. Megvannak a saját okaik, amiért a 24 futamot preferálják.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!