Bottas szerint nem lesz több lefulladás a rajtnál - F1VILÁG.HU

Bottas szerint nem lesz több lefulladás a rajtnál

HIRDETÉS

Valtteri Bottas szerint nem kell attól tartani, hogy a Belga Nagydíjon életbe lépő új rajtszabályok miatt több lefulladást látunk majd a versenyek elején.


Valtteri Bottas szerint nem kell attól tartani, hogy a Belga Nagydíjon életbe lépő új rajtszabályok miatt több lefulladást látunk majd a versenyek elején.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) még júliusban értesítette a Forma-1 csapatait arról, a spái versenytől kezdődően a mérnökök már nem segíthetik a versenyzőket a rajtprocedúrák során, így a pilóták jobbára magukra lesznek utalva.

A sportot irányító testület a Sportszabályzat 20.1-es cikkelyére hivatkozik, mely azt mondja ki, „a versenyzőknek egyedül, segítség nélkül kell vezetniük autóikat”.

Charlie Whiting, az FIA Forma-1-es versenyigazgatója még a Magyar Nagydíjat megelőzően értesítette a csapatokat arról, a nyári szünetet követően szigorúbban veszik a fent említett regulát.

Ezt a szövetség a rádióforgalom fokozottabb ellenőrzése, valamint egy új technikai direktíva révén kívánja megvalósítani: a Belga Nagydíjtól kezdve a csapatok már nem változtathatnak a kuplung „harapási” pontján azt követően, hogy a versenyt megelőzően autóik elhagyták a garázst, és a pilóták sem használhatják az ún. „harapási pontot kereső rendszert” sem.

A Williams versenyzője, Valtteri Bottas az F1Világ.hu-nak adott exkluzív interjújában elárulta, ő a maga részéről nagyon örül a változtatásnak, hiszen újra a versenyzők kezében lesz az irányítás.

„Az első hungaroringi szabadedzésen gyakoroltuk a rajtokat, kipróbáltunk néhány dolgot” – mondta kérdésünkre a finn tehetség.

„Arra számítunk, hogy a versenyzők számára sokkal nagyobb kihívást jelentenek majd a rajtok, ami szerintem jó dolog. Több mindenre kell odafigyelnünk, a mérnökök pedig kevesebb támogatást tudnak majd nyújtani.”

Hirdetés

Bottas mindazonáltal hozzátette, bár kezdetben valóban izgalmasabban alakulhatnak a rajtok, nem telik sok időbe, mire mindenki megszokja majd az új rendszert, és attól sem kell tartani, hogy veszélyesebbé válnak majd a piros lámpák kialvását követő pillanatok.

„Egy kis idő után már mindenki elég következetes lesz a rajtok tekintetében, szóval alapvetően nem lesznek jelentős különbségek.”

„Nem hinném, hogy több lefulladás lesz majd. Persze lehet, hogy tévedek, de én a magam részéről nem aggódom amiatt, hogy nem tudunk eljönni a rajtrácsról.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!