Egy fertőzött szerelő miatt is kihagyhatja a hétvége egy részét egy F1-es versenyző

Italy, Italian Grand Prix 2019, Monza, Lewis Hamilton Mercedes garage
Fotó: Italian Grand Prix
Akár a versenyhétvége egy részének kihagyására is kényszerülhet egy Forma-1-es versenyző, ha valamelyik szerelőjéről kiderül, hogy koronavírussal fertőződött – mondja Ross Brawn.

A száguldó cirkusz 2020-as szezonja július első hétvégéjén startol majd Ausztriában, melyet követően, július 12-én még egy versenyt megtartanak majd Spielbergben. Az F1 mezőnye ezután Magyarországra látogat, majd Nagy-Britannia, Spanyolország, Belgium és Olaszország felé veszi az irányt.

Az összes európai futamot zárt kapusra tervezi a Forma-1 vezetősége, a résztvevőket pedig igyekszik a lehető legjobban elszeparálni a külvilágtól. A csapattagokra, illetve a versenypályán tartózkodókra szigorú biztonsági előírások vonatkoznak majd, és rendszeresen ellenőrzik, hogy nem fertőződtek-e meg a koronavírussal.

„Ha valakinél tünetek jelentkeznek, azonnal foglalkoznunk kell vele” – mondta Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója. „El kell majd szigetelnünk azt a csoportot, amíg mindenkit le nem tesztelnek.”

A Forma-1 bioszféráján belül „kisebb családokat” hoznak majd létre, hogy minimalizálják a kontaktok számát. Ha viszont valaki megfertőződik, a vele együtt dolgozók is kiesnek a munkából egy időre.

„Ha lesz egy pozitív esetünk, akkor nagyon gyorsan el tudjuk majd szeparálni az illetőt, illetve azokat, akik kapcsolatban voltak vele” – mondta Brawn.

„Egy csoportnyi szerelőnek, akik egy autón dolgoznak, miközben egyéni védőfelszerelést viselnek, nagyon nehéz lesz tartani a távolságot. Arra viszont semmi ok nincs, hogy ezek a szerelők egy másik csapatnyi szerelő közé tartozzanak, akik egy másik autón dolgoznak.”

„Ha tehát valakinek a tesztje pozitív lesz az egyik csoporton belül, akkor azt a csoportot izolálnunk kell, amíg mindannyiukat le nem teszteljük. Egészen addig, amíg meg nem bizonyosodunk arról, hogy a vírus nem terjedt szét – a csapat többi tagja viszont addig dolgozhat.”

A helyszíni tesztelés során 2 óra alatt már eredményt lehet kapni – amíg ez nincs meg, addig az érintettek nem mehetnek vissza dolgozni. Hogy ez akár jelentheti azt is, hogy egy versenyző nem vehet részt a hétvége eseményein addig, amíg le nem tesztelik az érintett csoportot?

„Igen, ezt is jelentheti” – mondta Brawn.

Benne van tehát a pakliban, hogy egy versenyző egy egész edzést kénytelen lesz majd kihagyni, az viszont nem valószínű, hogy a tesztelés miatt valaki nem vehet részt a vasárnapi versenyen. Ennek oka, hogy az időmérő után amúgy sem lehet dolgozni az autókon – hacsak egy baleset miatt nem kell javítani –, illetve a csapatok ekkor a létfontosságú feladatok elvégzésére be tudnak osztani másokat.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései