Eláruljuk, miért lett végül újra bajnok Verstappen! - F1VILÁG.HU

Eláruljuk, miért lett végül újra bajnok Verstappen!

Meglehetősen furcsa körülmények között szerezte meg második Forma-1-es világbajnoki címét Max Verstappen. Most eláruljuk, miért is történt meg a bajnokavatás a maratoni hosszúságú, ám mégis megkurtított Japán Nagydíjon!

A verseny esős körülmények között vette kezdetét Szuzukában, pár kör után pedig piros zászlóval meg is szakították a futamot. Végül bő kétórás kényszerpihenő után, a biztonsági autó mögül folytatódott a verseny, összesen bő 39 perc állt a mezőny rendelkezésére az egyre javuló körülmények között.

Max Verstappen végül sima győzelmet aratott Charles Leclerc és Sergio Perez előtt, a Ferrari monacói pilótáját azonban a leintés után 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, ezért visszacsúszott a 3. helyre. Ezt követően Verstappent másodszor is bajnoknak deklarálták, ami okozott némi káoszt úgy az F1-es paddockban, mint a közösségi oldalakon.

 

Mindenki arra számított ugyanis, nem teljes pontokat osztanak, hiszen a mezőny kevesebb mint 75 százalékát teljesítette a futamnak, ami azt jelentette volna, hogy a győztes 19, a második helyezett 14., a harmadik helyezett pedig 12 ponttal gazdagodik – Verstappen előnye tehát csak 111 pont lett volna, miközben a hátralévő versenyeken még 112 egységet lehet gyűjteni.

Kiderült azonban, hogy a sportszabályzat szerint csupán abban az esetben kapnak kevesebb pontot a pilóták, ha nem tudják folytatni a versenyzést – így végül a szokásos 25 pont járt a győzelemért.

„Ha a versenyt az 57. cikkelynek megfelelően felfüggesztik, és nem lehet folytatni, az alábbiaknak megfelelően történik a pontosztás mindkét bajnokságban” – írja a szóban forgó paragrafus a nem teljes pontokra vonatkozóan. Mivel azonban a futamot végül folytatni tudták, függetlenül attól, hogy az 53 körből csupán 28 kört tett meg a mezőny, Verstappen megkapta a győzelemért járó 25 egységet. Mivel Leclerc csak a 3. helyen ért célba, a monacói 10 ponttal kevesebbet gyűjtött, ami azt jelenti, hogy már matematikai esélye sincs a trófea elhódítására.

Mindez tehát röviden azt jelenti: Max Verstappen 2021 után 2022-ben is megnyerte a Forma-1-es világbajnoki címet.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Eláruljuk, miért lett végül újra bajnok Verstappen!
Sajtóhír: Nem lesz verseny Dél-Afrikában, marad a Belga Nagydíj a naptárban
A Sauber-főnök még a 45 éves Alonsót is leszerződtetné
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!