Eláruljuk, miért lett végül újra bajnok Verstappen! – F1VILÁG.HU

Eláruljuk, miért lett végül újra bajnok Verstappen!

HIRDETÉS
Meglehetősen furcsa körülmények között szerezte meg második Forma-1-es világbajnoki címét Max Verstappen. Most eláruljuk, miért is történt meg a bajnokavatás a maratoni hosszúságú, ám mégis megkurtított Japán Nagydíjon!
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 09: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing prepares to drive in the garage prior to the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka International Racing Course on October 09, 2022 in Suzuka, Japan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images )

A verseny esős körülmények között vette kezdetét Szuzukában, pár kör után pedig piros zászlóval meg is szakították a futamot. Végül bő kétórás kényszerpihenő után, a biztonsági autó mögül folytatódott a verseny, összesen bő 39 perc állt a mezőny rendelkezésére az egyre javuló körülmények között.

Max Verstappen végül sima győzelmet aratott Charles Leclerc és Sergio Perez előtt, a Ferrari monacói pilótáját azonban a leintés után 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, ezért visszacsúszott a 3. helyre. Ezt követően Verstappent másodszor is bajnoknak deklarálták, ami okozott némi káoszt úgy az F1-es paddockban, mint a közösségi oldalakon.

Mindenki arra számított ugyanis, nem teljes pontokat osztanak, hiszen a mezőny kevesebb mint 75 százalékát teljesítette a futamnak, ami azt jelentette volna, hogy a győztes 19, a második helyezett 14., a harmadik helyezett pedig 12 ponttal gazdagodik – Verstappen előnye tehát csak 111 pont lett volna, miközben a hátralévő versenyeken még 112 egységet lehet gyűjteni.

Kiderült azonban, hogy a sportszabályzat szerint csupán abban az esetben kapnak kevesebb pontot a pilóták, ha nem tudják folytatni a versenyzést – így végül a szokásos 25 pont járt a győzelemért.

„Ha a versenyt az 57. cikkelynek megfelelően felfüggesztik, és nem lehet folytatni, az alábbiaknak megfelelően történik a pontosztás mindkét bajnokságban” – írja a szóban forgó paragrafus a nem teljes pontokra vonatkozóan. Mivel azonban a futamot végül folytatni tudták, függetlenül attól, hogy az 53 körből csupán 28 kört tett meg a mezőny, Verstappen megkapta a győzelemért járó 25 egységet. Mivel Leclerc csak a 3. helyen ért célba, a monacói 10 ponttal kevesebbet gyűjtött, ami azt jelenti, hogy már matematikai esélye sincs a trófea elhódítására.

Mindez tehát röviden azt jelenti: Max Verstappen 2021 után 2022-ben is megnyerte a Forma-1-es világbajnoki címet.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!