Ferrari nélkül bajnokságon kívüli versenyt rendezhetnek az F1-ben - F1VILÁG.HU

Ferrari nélkül bajnokságon kívüli versenyt rendezhetnek az F1-ben

HIRDETÉS
Ha a koronavírus miatt valamely csapat nem állhat rajthoz a szezon első versenyeinek valamelyikén, azt világbajnokságon kívüli versenyként bonyolíthatják le.
TEST T2 BARCELLONA - MERCOLEDì 26/02/2020 - SEBASTIAN VETTEL 
© Scuderia Ferrari Press Office

A 2020-as szezon jövő hétvégén kezdődik Melbourne-ben, egy héttel később pedig már Bahreinben vendégszerepel a mezőny, majd április elején Vietnámba látogat.

A koronavírus-fertőzés elterjedése miatt számos országban korlátozásokat vezettek be, ez pedig igencsak megnehezíti az utazást az F1-es csapatok számára is. Különösen nehéz helyzetben lehet a Ferrari és az AlphaTauri, ezek a csapatok ugyanis olaszországi székhellyel rendelkeznek, ahol a koronavírus halálos áldozatainak száma mára meghaladta az 50-et.

Bár a Forma-1 vezetősége igyekszik kézben tartani a helyzetet, és állítólag charterjáratokkal, külön engedéllyel utaztathatja be az adott országokba a csapattagokat, továbbra is vannak aggályok a versenyek lebonyolításával kapcsolatban.

Különösen nehéz ügy lehet a Vietnámi Nagydíj, az ország ugyanis hétfőn visszavonta az olasz állampolgárok vízummentességét, az Olaszországból érkezőket pedig kötelező jelleggel két hétre karanténba zárják.

Azt egyelőre nem tudni, mi történne, ha valamely csapat nem tudna rajthoz állni a szezon elején, Ross Brawn azonban kijelentette, az biztos, hogy egy ilyen verseny nem számítana bele a 2020-as világbajnoki küzdelmekbe.

„Ha egy csapatot nem engednek be egy adott országba, nem versenyezhetünk. Nem lehet Forma-1-es világbajnoki futam, mert az unfair lenne” – mondta a Forma-1 sportigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

„Nyilván, ha egy csapat saját elhatározásából nem áll rajthoz, az a saját döntése. De ha egy csapatot nem engednek eljutni egy versenyhelyszínre, mert az adott ország így dönt, akkor nehéz fair körülményeket biztosítani.”

Az egyik lehetséges forgatókönyv ebben az esetben az lenne, hogy az adott futamot ugyan megtartanák, ám az kvázi nem világbajnoki verseny lenne, pontokat tehát nem osztanának.

Brawn kifejtette, a Forma-1 vezetősége keményen dolgozik azon, hogy minden tervezett versenyt megrendezzenek, a helyzet azonban bonyolult.

Hirdetés

„Nagyon komoly a helyzet, szóval nem akarom alábecsülni. De azon vagyunk, hogy legyenek versenyek. Felelősségteljesen kell eljárnunk. Minimalizáljuk az emberek számát a paddockban, arra kérjük a csapatokat, hogy minimális szakembergárdával érkezzenek.”

A koronavírus miatt az április közepére tervezett Kínai Nagydíjat már februárban elhalasztották. Ide kattintva megnézheted a 2020-as Forma-1-es világbajnokság hivatalos versenynaptárát.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!