Friss hírek

Glock: Nehezen tettem túl magam a 2008-as Brazil Nagydíjon

Timo Glocknak rendőri kísérettel, a Toyota szerelőinek pedig Renault-csapatruházatban kellett elhagyniuk a Brazil Nagydíj helyszínét 2008-ban, mert féltek a szurkolók bosszújától. És hiába ért haza a német pilóta, még ott sem volt vége…

Hirdetés
 

10 éve már, de a mai napig emlegetik

Éppen ma 10 éve, hogy a Forma-1 történetének egyik legizgalmasabb világbajnoki befutóját láthatta a közönség: Felipe Massa és Lewis Hamilton küzdött a bajnoki címért, amikor is a Brazil Nagydíjon Massa győzni tudott hazai közönsége előtt. A célba érkezéskor a Ferrari pilótája világbajnokként ünnepelhetett, azonban az utolsó körben Hamilton elment Glock lassuló Toyotája mellett, felzárkózott az 5. helyre, és ezzel 1 ponttal megnyerte a világbajnokságot.

A német pilótát azzal vádolták, szándékosan állt félre Hamilton elől, ezzel befolyásolva a bajnokság végkimenetelét. Glock valódi célponttá vált az esetet követően: óriási haraggal, ellenségeskedéssel és támadással kellett szembenéznie Brazíliában – a lehető legrosszabb helyen történt számára az eset, ugyanis éppen annak a Massának a hazai közönségével kellett „megküzdenie”, aki elveszítette a bajnoki címet azért, mert Glockot megelőzte Hamilton.

A mai napig gyakran felmerül a téma, és évről évre, a 2008-as Brazil Nagydíj évfordulóin újra és újra támadások érik Glockot – leginkább a közösségi médián keresztül, ahol akár 150 Tweet is születik a témában…

Amikor rajtad múlik a vb-cím

A Toyota-versenyző akkor a száraz pályás abroncsaival küzdött az esőben, míg Hamilton intermediate gumikkal körözött, így szerinte esélye sem volt arra, hogy védekezzen a brit támadásaival szemben, csupán azért küzdött, hogy a pályán maradjon.

„Abban az időben a Bridgestone abroncsok különösen érzékenyek voltak a hőmérséklet-ingadozásra” – nyilatkozta a volt F1-es pilóta. „Azt hiszem, ebben a körben 40 vagy 45 másodperccel lassabb voltam. Csak megpróbáltam valahogy a pályán maradni, és azon voltam, hogy ne hibázzak.”

Glock az adott pillanatban nem tudta, hogy világbajnokságot eldöntő pillanat volt az, amikor Hamilton elment mellette.

Fotó: Toyota

Rajongókból gyűlölködők

„Olyan történetekkel jöttek, hogy segítettem Hamiltonnak, hogy ezt már a verseny előtt elterveztük, és hogy mennyi pénzt kaptam a Mercedestől ezért, hogy elengedtem őt” – mesélt Glock. „Annyira őrült volt az egész szituáció ezen a vasárnapon. Teljesen ledöbbentem először.”

„Nem értettem, hogy az emberek miért tesznek szemrehányásokat nekem.

„Nagyon meglepődtem, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek a sportban, és hogy hirtelen mindenki ujjal kezd mutogatni rád.”

„Ha kijöttünk volna a bokszba kereket cserélni, akkor Lewis egész idő alatt, probléma nélkül állt volna az 5. helyen. Ez nagyon jól mutatja, hogy az emberek csak egyetlen pillanatot láttak, és kihasználták a lehetőséget, hogy valakit hibáztassanak. Anélkül, hogy megértenék, hogyan alakult ki ez a szituáció, és hogy nélkülünk nem is alakult volna ki ilyen drámai bajnoki finálé.”

Az egész csapatot támadták

Glock és csapata megtapasztalhatta azt, hogy milyen gyorsan képesek összeesküvés-elméleteket gyártani a rajongók, és hogy milyen gyorsan képes a rajongás gyűlölködésbe fordulni. Ma már tud mosolyogni a reakciókon, akkor azonban meglehetősen ijesztő reakciókat kapott az emberektől.

„Az egész Toyota-csapatot támadni kezdték a pályán. A vendégek és a szurkolók köpködni kezdtek rájuk, ezért le kellett cserélniük a csapatruházatot. Végül Renault-pólókban mászkáltak.”

Ezt követően Glocknak rendőri kísérettel kellett a reptérre mennie hétfőn, hiszen valódi kockázata volt annak, hogy a szurkolók megtámadják őt. Ezután jött csak a helyzet tetőfoka: Glock a repülőn az ünneplő Mercedesesekkel utazott, ráadásul Norbert Haug ült mellette…

Enyhült a gyűlölet, de nincs vége

„Aztán hazaértem, és Facebookon ömlött a sz*r. Még a német szurkolók is leveleket írogattak nekem, amiben mindenfélét a fejemhez vágtak. Csak néhány hét múlva nyugodott le a helyzet kicsit. Nem volt könnyű megérteni, hogy miért történt ez az egész, és miért reagáltak így az emberek. Összességében nagyon irreális szituáció volt. Sokáig tartott, amíg magam mögött tudtam hagyni ezt az egészet.

A német pilóta elmondta, Massával és Hamiltonnal soha nem beszélt még erről a szituációról: „De egyszer jó lenne beszélgetni erről” – mondta.

November 11-én Glock – 6 év után – újra Brazíliába látogat, ezúttal a német RTL szakértőjeként.

„Talán találkozunk majd ott hárman egy interjú erejéig, ki tudja. Vicces lenne – talán Felipe számára nem annyira. Meglátjuk, mi lesz. Remélem, hogy az útlevélellenőrzéskor átengednek…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Glock: Nehezen tettem túl magam a 2008-as Brazil Nagydíjon
Sainz: Azt kaptuk, amit megérdemeltünk
Beváltak az új szabályok, jóval több előzés volt idén az F1-ben
Ocon csalódottan figyelte Alonso néhány kritikáját
Sajtóhír: Binotto önként távozik a Ferrari csapatfőnöki posztjáról!
10 éve intett búcsút az F1-nek Michael Schumacher
Schumacherrel egy abu dhabi hotel előcsarnokában közölték kirúgását

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!