Friss hírek

Kérdezz-felelek Fernando Alonsóval

A sport kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso kedd reggel megtette első köreit egykori csapata tavalyi versenyautójával a spanyolországi Jerezben, ahol a csapatok a mai nap tovább folytatják a felkészülést a 2008-as idényre.

A sport kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso kedd reggel megtette első köreit egykori csapata tavalyi versenyautójával a spanyolországi Jerezben, ahol a csapatok a mai nap tovább folytatják a felkészülést a 2008-as idényre.

Alonso már tegnap este megérkezett a helyszínre, és még aznap beleült az R27-es versenygépbe, melynek pilótafülkéjén a szerelők elvégezték az utolsó módosításokat.

Boldog új évet Fernando. Mit csináltál azóta, hogy bejelentetted, a Renault versenyzőjeként kezded meg a 2008-as évet a Forma-1-ben?

Fernando Alonso: “A karácsonyi ünnepeket pihenéssel töltöttem a családommal és a barátaimmal Spanyolországban. A többi időben Svájcban voltam, ahol megkezdtem a fizikai felkészülésem a következő idényre. Az év ezen szakaszában igen intenzív a programunk.”

Milyen edzéseket végeztél el a téli időszak alatt, hogy felkészülj az új szezonra?

Fernando Alonso: “A téli időszak alatt az a legfontosabb, hogy egy jó fizikai szintet érj el, mert ez az alapja, hogy mindig a maximumon tudj teljesíteni. Természetesen a versenyek között is edzünk, de a szezon előtt sokkal intenzívebben tréningezünk. Legfőképp futottam, úsztam, és az edzőteremben voltam.”

Ha lenne három kívánságod a 2008-as évre, mi lenne az és miért?

Fernando Alonso: “1. Jó egészséget mindenkinek, különösen azoknak, akik közel állnak hozzám, mert szerintem ez a legfontosabb dolog. 2. Boldogságot, mert ez a második legfontosabb. 3. Hogy jó évem legyen a munkámban, és azon kollégáimnak, akik értem dolgoznak.”


2007 több szempontból is vitás év volt számodra, és a Forma-1 számára egyaránt. Hogyan állsz hozzá a 2008-as évadhoz?

Fernando Alonso: “Úgy, ahogy mindig is. Az év elején csak annyit akarok, hogy nagyon keményen menjen a munka, és hogy mindent megtegyek azért, hogy kihozzam magamból a maximumot. Tudom, hogy képes leszek erre az ING Renault F1 csapattal, mert a múltban sok sikert értünk el közösen. Mindent beleadok, és azt is tudom, hogy a csapat is mindent megtesz a győzelemért. Mindig is így álltam hozzá a sporthoz.”

Ma húztad fel először a Renault overallját, mióta megnyerted a bajnokságot a 2006-os idény végén. Milyen érzés volt újra találkozni a csapattal?

Fernando Alonso: “Nagyon jó érzés volt, sok emlékem visszatért, és optimista vagyok a jövőt illetően. Új színek, új sisak, melyet az új szezonra terveztem. Már csak az egyetlen dolog, ami hiányzik, az új autó!”

Mik az elvárásaid és céljaid az első teszten az R27-es autóval?

Fernando Alonso: “Nincsenek konkrét céljaim erre a tesztre vonatkozóan. Személy szerint arra fektetem a legfőbb hangsúlyt, hogy megnézzem, miként vezethető az autó az elektronikus segédeszközök nélkül. Ezt a két napot a tanulásra szánom, hogy minél jobban hozzászokjam az új szabályokhoz.”

Mit gondolsz, 2008 egy új fejezetet nyit a Renault történelmében, vagy tovább folytatódik egy régebbi történet?

Fernando Alonso: “Úgy gondolom, mindkét állítás igaz. A csapat teljesen más, mint mikor 2006-ban elhagytam. Történtek nagyobb változások, sok területen fejlődtek, erősödtek, így ha úgy vesszük, egy új fejezet veszi kezdetét egy új csapattal. Viszont lehetetlenség elfelejteni azt a hat évet, amit a Renault-nál töltöttem, az emlékek erősen élnek bennem.”


Sok mindent írtak a csapattársaddal való kapcsolatodról 2007-ben. Mik az első benyomásaid Nelsinhóról, hogy megy a közös munka, és mit gondolsz, milyen lesz a kapcsolatotok 2008-ban?

Fernando Alonso: “A tavalyi évben rengeteg valótlan dolog jelent meg a sajtóban, de megértetem, hogy csak így lehet eladni az újságokat. Nem ismerem még jól Nelsinhót, de normálisnak tűnik, kedves srác, aki élvezni szeretné a Forma-1-ben töltött idejét: ebből a szempontból nincs különbség közte és Marques, Button, Trulli, Fisi, Montagny, vagy McNish között, mindannyian a csapattársaim voltak, akikkel jól kijöttem és a mai napig barátaim. Nem hiszem, hogy bárkivel problémám lenne az idei évben, és Flavio mindig is megoldotta a nehéz helyzeteket.”

Mit láttál eddig az R28-ból, mit vársz az új autótól?

Fernando Alonso: “Láttam néhány adatot, amiből következtetni lehet arra, miként teljesít majd az új autó, azonban egyelőre még semmit nem tudok. Mikor bemutatnak egy új autót, mindig nagyok az elvárások. Azonban ahhoz, hogy megtudd, hol is állsz a mezőnyben, meg kell várnod az első versenyt.”

Hogy megy az első tesztnapod? Mik a benyomásaid az autóról?

Fernando Alonso: “Az elején kicsit óvatos voltam, mert jó ideje nem vezettem Forma-1-es autót, de már alig várom, hogy megkezdhessem a valódi munkát a csapattal. Ez az első alkalom, hogy kipörgésgátló nélkül vezetek, de ahogy egyre többet köröztem, úgy kockáztattam egyre többet. Mindent egybevéve, az első nap eddig rendben megy.”

Milyen elektronika nélkül vezetni? Mit jelent ez a versenyzők számára?

Fernando Alonso: “Az autó nem változott radikálisan. A versenyzőknek meg kell ismerniük a határaikat, és a vezetési stílusukat. Ez lesz a legfőbb feladat a szezon elején, de biztos vagyok benne, hogy három-négy verseny után teljesen elfelejtjük majd, milyen volt az elektronikai segítségekkel versenyezni. Úgy gondolom, nem lesz gond.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!