Két időmérő lehet a sprintfutamos F1-es hétvégéken - F1VILÁG.HU

Két időmérő lehet a sprintfutamos F1-es hétvégéken

A legfrissebb hírek szerint megreformálhatják a sprintfutamos hétvégéket a Forma-1-ben, a módosított formátummal pedig akár már az egy hónap múlva esedékes Azeri Nagydíjon találkozhatunk.

A sprintfutamos formátum még 2021-ben debütált az F1-ben, és míg az első két évben csak három-három helyszínen tartottak ilyen hétvégéket, idén már hat nagydíjat is eszerint bonyolítanak majd le. A háttérben viszont folyamatosak az egyeztetések azzal kapcsolatban, hogy miképp lehetne finomítani a formátumon, miután annak egyes pontjaival továbbra sem elégedettek a csapatok.

A jelenlegi szabályok szerint a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről a szombati sprintfutam végeredménye dönt, ezen azonban szeretnének módosítani a jövőben, a legkézenfekvőbb pedig az lenne, ha külön időmérője lenne a szombati sprintnek, illetve a másnapi főfutamnak.

 

Idén először az Azeri Nagydíjat rendezik meg a sprintfutamos formátum szerint, a módosított program pedig akár már itt bemutatkozhat. A hétvége a tervek szerint továbbra is egy egyórás edzéssel kezdődne pénteken, ahol a csapatok beállíthatnák autóikat, illetve kipróbálhatnák fejlesztéseiket. Ezt követően pedig jönne a szokásos időmérő a megszokott formátumban, ez azonban nem a másnapi sprint, hanem a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről döntene.

Tartanának aztán egy második időmérőt is szombat délelőtt, ami viszont a délutáni sprintfutam rajtfelállását határozná meg. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a kvalifikáció pontosan milyen formátum szerint zajlana, a Pirelli ugyanis nem szeretne 12 garnitúránál több gumit biztosítani a versenyzőknek

„A gumik már úton vannak Bakuba” – mondta ezzel kapcsolatban Mario Isola az Auto Motor und Sport című lapnak.

Éppen ezért tovább folynak az egyeztetések arról, hogy miképp lehetne megoldani a problémát, az egyik javaslat pedig az, hogy ezen a második időmérőn minden pilóta csak egyszer próbálkozhatna. De felmerült, hogy a versenyzők kizárólag csak közepes és kemény keverékű gumikat, vagy használt lágyakat használhatnának.

Ahhoz persze, hogy módosítsanak a formátumon, egyhangú megállapodásra van szükség a csapatok részéről, ez azonban a hírek szerint nem okoz majd problémát. A szabályok beiktatása viszont nehézkes lehet, hiszen számos területet érintene a módosítás, a gumiszettek számától kezdve a parc ferme szabályain át a motorokig és váltókig. Ha minden a tervek szerint megy, két hét múlva a csapatok már szavazhatnak is a kérdésben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Két időmérő lehet a sprintfutamos F1-es hétvégéken
Alonso nem bánná, ha Madridba költözne a Spanyol Nagydíj
Hamilton reméli, Barcelonában kiderül, mit érnek a Mercedes fejlesztései
Kiderült, mikor érkezik a McLaren B-autója
Leclerc elmondta, mit vár a Ferrari fejlesztéseitől

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!