Kubica: Ha jobb autóval térek vissza, még most is a mezőnyben lennék - F1VILÁG.HU

Kubica: Ha jobb autóval térek vissza, még most is a mezőnyben lennék

HIRDETÉS
Robert Kubica az elmúlt éveire visszatekintve úgy érzi, még ma, 37 évesen is megérdemelné a helyét a Forma-1-es rajtrácson, és rettentően sajnálja, hogy a baleset utáni visszatérését, amit ő karrierje legnagyobb sikerének tart, a rajongók nem tudják kellően értékelni.
KUBICA Robert (pol), Reserve Driver of Alfa Romeo Racing ORLEN, portrait during the Formula 1 Magyar Nagydij 2021, Hungarian Grand Prix, 11th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from July 30 to August 1, 2021 on the Hungaroring, in Mogyorod, near Budapest, Hungary - Photo Xavi Bonilla / DPPI

Mint ismeretes, a lengyel lendületben lévő karrierjét 2011 februárjában egy ralibaleset törte ketté, amely során súlyos sérüléseket szerzett jobb karján, a felépülés során pedig hét éven át távol maradt az F1-től. A sport egyik legnagyobb hőseposzának számít, hogy Kubica ismét utat talált az autósport királykategóriájába – először a Renault-nál tesztelt, majd 2019-ben a Williamsnél versenyzett egy szezont, azóta pedig az Alfa Romeo tartalékosa, ahol tavaly szintén beugorhatott két futamra –, ám visszatekintve úgy gondolja, nem kapta meg érte a nyilvánosságtól azt az elismerést, amit a visszatérés érdemelt volna.

„A 2011-es balesetem után én sem mindig hittem abban, hogy visszatérhetek a Forma-1-be, így ennek elérését tartom a versenyzői karrierem legnagyobb sikerének. Ebben a rajongók aligha értenek velem egyet, akik szerint hihetetlenül gyenge voltam abban az évben” – idézi Kubicát a racingnews365.com.

„Kár, hogy a Williams nem volt jó 2019-ben, emiatt a nézőknek kevés emlékük van a visszatérésemről. Ugyanígy az emberek azt is elfelejtik, hogy én voltam az a csapatban, akinek sikerült egy pontot szereznie, ami abban az évben egyáltalán nem volt könnyű feladat azzal az autóval. Még mindig büszke vagyok arra a Német Nagydíjon szerzett pontra.”

„Az azévi Williams megnehezítette számomra, hogy folytassam a karrierem a Forma-1-ben. Ha akkor jó autót kaptam volna, kétségtelenül még mindig versenyeznék az F1-ben.”

A lengyel tavaly a Holland és az Olasz Nagydíjon állhatott fel ismét a rajtrácsra, amikor Kimi Raikkönent koronavírus-fertőzés miatt nem engedték indulni az F1 szabályai. Bár Kubica helye biztos az Alfa Romeo harmadik számú versenyzőjeként, hiszen szponzora is szoros köteléket alakított ki a csapattal, ám megbarátkozott a gondolattal, hogy legfeljebb már csak ilyen alkalmi lehetőségek révén fog tudni visszajutni a rajtrácsra.

„Nem könnyű azt nézni, ahogy a többiek versenyeznek. Különösen azért, mert olykor látom, hogy ugyanolyan gyors, vagy még gyorsabb is lehetnék, mint ők. Nagyon szeretnék még egy szezont versenyezni a Forma-1-ben, de realisztikusan nézve tudom, hogy erre már nem lesz lehetőségem, hiába bizonyítottam be, hogy még a lehető legrosszabb helyzetből is van visszaút.”

Lehet, hogy Kubica a századik F1-es nagydíjrajtját sem ünnepelheti már meg, hiszen a tavalyi beugrásai után éppen 99-nél állt meg a számlálója. Bár a visszatérését tartja legfőbb sikerének, eredményesség szempontjából a baleset előtti időszaka marad emlékezetes, amikor a BMW és a Renault színeiben tizenkét dobogót szerzett, köztük egyetlen győzelmét a 2008-as Kanadai Nagydíjon.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!