Friss hírek

Mick Schumacher és a Forma-1-es jogosítvány: mikor jöhet a debütálás?

Mikor érkezhet Mick Schumacher a Forma-1-be, és teljesítette-e már a debütáláshoz szükséges feltételeket? A Forma-1-es szuperlicensz körüli bonyodalmakat tisztázzuk.

2019-ben teljesítette Mick Schumacher első Formula-2-es szezonját: habár első győzelmét sikerült megszereznie, a szezon utolsó versenye előtt a német pilóta a 12. helyen áll az összesített pontversenyben. 

Ez egy tanulási folyamat. A kemény idők tesznek minket erősebbé” – nyilatkozta a Motorsport-Magazin.com-nak az idei évről Schumacher. 

A 2020-as F1-es szezonra egyelőre nem kapott ajánlatot Schumacher, és már szinte minden versenyzői ülés foglalt a következő szezonra, így a következő szezonban még biztosan a Formula-2-ben versenyez majd. 

Schumacher célja, hogy folytassa a tanulást a 2020-as szezonban, így 2021-ben már esélye lehet arra, hogy a királykategóriába kerüljön – ehhez azonban az kell, hogy F1-es szuperlicensze biztosított legyen.

Az F1-es szuperlicensz szükséges ahhoz, hogy valakinek egyáltalán esélye legyen a Forma-1-ben versenyezni: a fiatal pilótáknak pontokat kell gyűjteniük, az engedélyhez pedig összesen 40 pont elérése szükséges – 3 éven belül. 

Amennyiben az idei szezonban Schumacher a top 10-en kívül végez a bajnokságban, úgy nem kap szuperlicensz-pontot. A 2018-as évben Schumacher megszerezte a Forma-3-as bajnoki címet, ezért összesen 30 pontot kapott, 2017-ben azonban egyet sem. 2016-ban, a Formula-4-ben elért sikerei után összesen 14 ponttal jutalmazták. Miután az elmúlt 3 évben ezekkel együtt 40 pont fölött van az eredménye, a 2020-as szezonra nem lenne probléma az engedély megszerzése – de mi lesz a helyzet jövőre? 

A Nemzetközi Sportszabályzat megalkotásánál gondoltak az ehhez hasonló forgatókönyvekre is, ugyanis két lehetőséget is felvázolnak: ha az elmúlt 3 évben összegyűjtötte a versenyző a 40 pontot, vagy ha az elmúlt 3 szezonban bármikor megvolt már neki a szuperlicensze, akkor már feljebb léphet a Forma-1-be

Így tehát aki egyszer már összegyűjtötte a 40 pontot, annak 3 évig nem kell aggódnia, az ugyanis még sokáig érvényes lesz – ez a helyzet Mick Schumacher esetében is

Tehát Schumacher már megszerezte a Forma-1-es ebütáláshoz szükséges engedélyt, kérdés, hogy mikor kap lehetőséget a jövőben arra, hogy a királykategóriában versenyezhessen. 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!