Nem aggódik a szabályváltoztatások miatt a Red Bull: „Ebben mindig jók voltunk!” - F1VILÁG.HU

Nem aggódik a szabályváltoztatások miatt a Red Bull: „Ebben mindig jók voltunk!”

A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner szerint nem fog problémát okozni számukra az a szabályváltoztatás, amit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2023-ra vezet be a „delfinezés” jelenségének megszüntetése céljából.

Ahogyan arról kedden az F1Világ is beszámolt, az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) legutóbbi ülésén jóváhagyta azokat az intézkedéseket, melyeket a biztonságot szem előtt tartva hozott meg az F1 irányító testülete annak érdekében, hogy megszüntesse az idei versenyautók kellemetlen velejáróját, az úgynevezett „delfinezést”, azaz az autók túlzott pattogását.

Az augusztus végi Belga Nagydíjtól kezdve hivatalosan is mérni fogják a versenyautók függőleges oszcillációját, ha pedig valamely istálló nem tud a meghatározott határérték alatt maradni, kizárásra számíthat. A szövetség emellett szigorúbban ellenőrzi majd a kopólapok merevségére vonatkozó követelményeket is.

2023-tól viszont átfogóbb változtatásokat terveznek: a padlólemez éleit 15 mm-rel megemelik, akárcsak a diffúzortorkolat magasságát. Megemelik továbbá a diffúzor éleinek merevségére vonatkozó mérőszámokat is, emellett pedig kötelezővé tesznek egy szenzort is, mellyel jóval hatékonyabban tudják majd ellenőrizni a delfinezés jelenségét.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nem örül az intézkedéseknek, az osztrák istálló szerint ugyanis a Mercedes lobbija miatt lépett közbe az FIA.

„Kompromisszumot kell találni, de egy kicsit nehéz ügy ez, hiszen ez a szabályváltozás elég jelentős. A teljes aerodinamikai koncepción változtat” – mondta Horner még a Magyar Nagydíj idején, mielőtt hivatalosan is bejelentették volna a szabályváltozásokat. „És nehéz ügy ez az FIA számára is, hiszen hol húzzák meg a határt? Habár van egy biztonsággal kapcsolatos kötelessége az FIA-nak, hogy megvizsgálja a dolgot, hol húzzák meg ezt a vonalat?”

„Engedélyt kell majd kérnünk arra, hogy slickekről esőgumikra váltsunk, vagy esőgumikról slickekre? Hogy rámenjünk-e egy kerékvetőre, vagy sem? Nagyon óvatosnak kell lenni az efféle dolgok nem várt következményei miatt.”

Horner ugyanakkor azt mondja, meggyőződése, hogy a Red Bull meg fog birkózni majd a szabályváltozásokkal.

„A 15 mm-es változtatás nem olyan jó, mintha úgy hagynák, ahogy volt, de nem is olyan rossz, mint az eredetileg javasolt 25 mm. Ez egy kompromisszumos megoldás, amit be fognak vezetni a jövő évre. Egyszerűen boldogulnunk kell a helyzettel, és megoldást kell találnunk. De ez pontosan az, amiben jók voltunk az évek során, szóval egyszerűen csak ugyanezt kell tennünk ezen kihívás esetében is.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!