Nincs büntetés, hivatalosan is harmadik a McLaren - F1VILÁG.HU

Nincs büntetés, hivatalosan is harmadik a McLaren

HIRDETÉS
Nincs büntetés Carlos Sainz bokszutcai lassítását követően, így a spanyol megtarthatta a Forma-1-es Abu Dhabi Nagydíjon elért eredményét, a McLaren pedig hivatalosan is a konstruktőri tabella harmadik helyén zárta a 2020-as szezont.
Carlos Sainz, McLaren

Sainzot Norrisszal egyidejűleg hívták kerékcserére. Annak érdekében, hogy a kettős bokszutcai munka során minden rendben menjen, a spanyol a pitlane bejáratánál lelassította a mögötte érkező Strollt. Az esetet vizsgálták, végül sem Sainz, sem a McLaren nem kapott büntetést.

A Racing Pointtal a csapatbajnokság harmadik helyéért küzdő wokingiak esetéről Otmar Szafnauer így vélekedett:

„Túl lassú volt, ami nem megengedett! Annyira lassan ment, hogy megverjenek minket a kiállás során. Ezen múlt, hogy Stroll csak mögé jött vissza. Ez teljesen megváltoztatta a versenyünk képét, nem szabadott volna ezt csinálni!”

A szituációt a verseny felügyelői kivizsgálták, és az alábbiak szerint indokolták a döntésüket:

„A csapat nem szólította fel a lassításra, a 18-as autóhoz [Strollhoz] képest csupán a 2,4 tizedmásodperces előnyre figyelmeztették. Az 55-ös autó [Sainz], normál gyakorlat szerint a bejárathoz közeledve felgyorsult, majd lelassított a megengedett 80 km/h-ra.”

„Sainz nagyjából öt másodpercig haladt 80km/-val, amikor 70km/h körüli tempóra lassított. Becsléseink szerint nagyjából 0,6 tizedmásodperccel hamarabb ért volna a szerelőcsapathoz, ha megtartja a kezdeti sebességét.”

„Ennek a lassításnak nem az volt a célja, hogy elkerüljék a “double stacket”, mivel az 55-ös autó még messze volt garázstól.”

„Továbbá elfogadtuk a spanyol véleményét is, amit videó is alátámaszt, hogy az autóján tisztán el tudták végezni a kerékcserét, valamint más istállók több csapattagja is jelen volt a bokszban ekkor.”

„Mivel Stroll mindössze egy másodpercig nem tudta a megengedett sebességet tartani a bokszutcába történő behajtás során, nem gondoljuk, hogy hátránya származott a McLaren cselekedetéből.”

Hirdetés

„Megnéztük a sebességi adatokat, amelyek a kerékcserék után kerültek rögzítésre. Ezeken nem láttuk, hogy az 55-ös autó indokolatlanul lassított.”

A versenybírók elmondták, normál esetben a futam alatt döntenek hasonló helyzetekben, de a nem egyértelmű szituációt követően inkább a telemetriai adatokat megnézve ítélkeztek.

A McLaren csapata így hét ponttal megelőzve a Racing Pointot lett harmadik a konstruktőri tabellán.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!