Piastri nyerte az izgalmakkal teli F1-es Magyar Nagydíjat! - F1VILÁG.HU

Piastri nyerte az izgalmakkal teli F1-es Magyar Nagydíjat!

HIRDETÉS
Oscar Piastri nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen, az ausztrál pilóta vezetésével pedig a McLaren kettős győzelmet szerzett. A verseny izgalmakkal és feszültségekkel teli volt, a dobogó legalsó fokára végül Lewis Hamilton állhatott fel, miközben Max Verstappen egy küzdelmes verseny után lett 5.

A pole pozícióból a McLaren ifjú titánja, Lando Norris várhatta a hungaroringi verseny rajtját, mellette pedig ott sorakozott csapattársa, Oscar Piastri. A Red Bull világbajnoki éllovasa, Max Verstappen a 3. helyről várta a piros lámpák kialvását, mellette Carlos Sainz sorakozott.

Az élmezőnyből mindenki a közepes keverékű abroncsokkal rajtolt, az Aston Martinok, Alex Albon és Kevin Magnussen azonban a lágyakat választották a startra. A rajtot Oscar Piastri kapta el a legjobban: az ausztrál a célegyenes végén bebújt Norris mellé, ki is fékezte a csapattársát, eközben pedig Verstappen kívülről próbálkozott a brit ellen — végül a bukótérben való kigyorsítás után ő is elment mellette. A versenybírók azonnal meg is vizsgálták a rajtot, a Red Bull pedig végül arra utasította Verstappent, engedje vissza maga elé Norrist. Sainz sem rajtolt jól, a Ferrari versenyzője több pozíciót is veszített, miközben Charles Leclerc feljött az 5. helyre, közvetlenül Hamilton mögé.

Piastri az első körökben igyekezett ellépni az üldözőktől, ám nem volt egyszerű dolga. Az ausztrál szépen apránként lépett el Norristól, a 15. körben már 3,3 másodperces előnnyel vezette a versenyt. Az élen állók közül Lando Norris érkezett először kerékcserére: a brit a 18. körben hajtott a bokszba, autójára pedig a kemény keverékű gumik kerültek fel. Lewis Hamilton egy körrel korábban járt kint a bokszban. A 19. kör végén aztán Piastri is megérkezett, így rövid időre Verstappen vehette át a vezetést. A holland viszont folyamatosan panaszkodott, elmondása szerint képtelen volt rendesen támadni a kanyarokat.

Verstappen a 21. kör végén érkezett a bokszba, autóján 3 másodperc alatt cserélt kereket a Red Bull. A holland kemény keverékű abroncsokat kapott, végül pozíciót veszített Hamiltonnal szemben. Az élre ekkor Leclerc állt a Ferrarival. A monacói végül egy körrel később érkezett a bokszba, ő is megkapta a kemény gumikat, az 5. helyen folytatta a versenyt.

A 35. körben Verstappen indított támadást Hamilton ellen: a hétszeres világbajnok hibázott az 1-es kanyarban, Verstappen így kívülről próbálta megkerülni őt, ott viszont ő rontott, így a Mercedes versenyzője vissza tudta venni a 3. helyet. Norris közben rákapcsolt, és 1,5 másodpercre megközelítette Piastrit az élen.

A 40. körben Hamilton és Leclerc egyszerre érkeztek a bokszba, a sorrend nem változott közöttük, miközben Verstappen kint maradt a pályán. A holland panaszkodott is a rádión, nem értette, a Red Bull miért hagyja, hogy az ellenfelek a korai kerékcserék révén eléjük vágjanak.

A 45. kör végén Norris érkezett meg a bokszba a2. helyről, az utolsó etapra a közepes keverékű abroncsokat kapta. Mivel Piastrit csak két körrel később hívták a bokszba az élről, az ausztrál versenyző el is veszítette a vezetést csapattársával szemben. Norrist aztán rögtön meg is kérték arra, majd egy alkalmas pillanatban adja vissza a vezetést Piastrinak.

Verstappen közben folyamatosan panaszkodott a rádión, miközben az 5. helyen próbálta levadászni az előtte autózó Leclerc-t. A háromszoros világbajnok az 55. körben el is tudott menni a Ferrari versenyzője mellett, így Hamiltont kezdhette el üldözni.

Norrist közben a McLaren folyamatosan próbálta győzködni arról, hogy vigyázzon a gumikra, és engedje vissza maga elé Piastrit, ő azonban látszólag nem akart eleget tenni a kérésnek. Egy ponton rászóltak a fülére, hogy “emlékezzen minden egyes vasárnap reggeli értekezletre”, ő erre válaszul azt mondta, szóljanak Piastrinak, hogy zárkózzon fel.

Hirdetés

A 61. körben Verstappen az 1-es kanyarban megpróbálta kifékezni Hamiltont, de elrontotta a féktávot és összeütköztek. Mindketten folytatni tudták, de Verstappen visszacsúszott Leclerc mögé, az 5. helyre. Norris végül a 67. körben beadta a derekát és elengedte maga mellett csapattársát, Piastrit.

Piastri végül megnyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat Lando Norris előtt, a dobogó legalsó fokára Lewis Hamilton állhatott fel. Pontot szerzett még Max Verstappen, Carlos Sainz, Sergio Perez, George Russell, Yuki Tsunoda és Lance Stroll is.

A Forma-1-es világbajnokság jövő hétvégén folytatódik a Belga Nagydíjjal.

A Magyar Nagydíj végeredménye:

  1. Piastri
  2. Norris
  3. Hamilton
  4. Leclerc
  5. Verstappen
  6. Sainz
  7. Perez
  8. Russell
  9. Tsunoda
  10. Stroll
  11. Alonso
  12. Ricciardo
  13. Hülkenberg
  14. Albon
  15. Magnussen
  16. Bottas
  17. Sargeant
  18. Ocon
  19. Zhou
    – Gasly

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!