Tiltják, amit a Red Bull csinált, de az FIA elnéző volt! Eláruljuk, miért!

Fotó: Singapore GP Media
Max Verstappen, Red Bull Racing RB14 on the grid at Formula One World Championship, Rd15, Singapore Grand Prix, Race, Marina Bay Circuit, Singapore, Sunday 16 September 2018.

Meglehetősen szokatlan eljárást volt kénytelen alkalmazni a Forma-1-es Szingapúri Nagydíj rajtja előtt a Red Bull Forma-1-es csapata – az osztrákok mesterségesen kezdték el szárítani a pályát, ami a szabályok szerint tilos, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) viszont ezúttal elnéző volt.

A verseny rajtja előtt a Red Bullnál attól tartottak, a 2. helyről induló Verstappen hátrányba kerülhet, versenyautója előtt ugyanis nedves volt az aszfalt – habár az időjárás meglehetősen kedvező volt az éjszakai futamon.

„Egy kicsit aggódtunk, de a magas páratartalom, és néhány szárítóberendezés segítségével hamar elhárítottuk a problémát” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

És hogy mitől lett nedves az aszfalt a rajt előtt? Hát a biztonsági autótól, melyből kondenzvíz folyt percekkel a start előtt!

„Az történt, hogy Bernd [Mayländer] 15 percig ült az autóban, ahol interjút adott” – magyarázta Charlie Whiting versenyigazgató.

Az F1-es versenyek előtt általában a Safety Carban kikapcsolják a légkondicionáló berendezést, a szokatlan interjú során viszont a rendkívül magas hőmérséklet miatt bekapcsolták azt, ez okozta a galibát.

„Egyszerűen túl sokáig volt bekapcsolva. Elfelejtettük kikapcsolni” – folytatta Whiting.

A Red Bullnál látták a problémát, és engedélyt kértek arra, hogy mesterségesen felszárítsák a pályát.

„Igen, ilyen helyzetben természetesen nem tagadjuk meg az engedélyt.”

Max Verstappen rajtja egyébként így sem sikerült túl jól – a start után elveszítette a 2. helyet Sebastian Vettellel szemben, igaz, a versenyen mégis visszaszerezte pozícióját.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!