Friss hírek

F1 1000. – A résztvevők kedvencei (1. rész)

A Forma-1 történetének 1000. versenyét rendezik az előttünk álló hétvégén, Kínában. Megszámlálhatatlanul sok felejthetetlen pillanat, melyekre nemcsak az egyszeri rajongók, de természetesen maguk a résztvevők is szívesen emlékeznek vissza.

Hiszen ki ne emlékezne például az 1998-as Belga Nagydíjra, vagy ne látott volna legalább videófelvételeket a verseny rajtjáról, és kinek ne jutna eszébe a 2008-as szezon utolsó versenye, a Brazil Nagydíj, ahol Felipe Massa az utolsó utáni pillanatban bukta el a világbajnoki címet?

De vajon melyik versenyek tartoznak az F1 résztvevőinek kedvencei közé? Megmutatjuk!

Hirdetés
 

„Az első verseny, amire életemben először látogattam ki, ’98-as spái futam volt – az a verseny, ahol már a rajt után óriási roncsderbi alakult ki. Az Eau Rouge-ban ültem, és figyeltem, ahogy az autók jönnek le a dombról. Emlékszem, hogy pár autó még átjutott, aztán pedig kerekek és alkatrészek repültek mindenfelé. Ez volt az első verseny, amire apukám elvitt magával.”

„Ami a saját versenyeimet illeti, a 2012-es Brazil Nagydíjat mondanám. Oké, a Lewisszal való versenyzés nem volt valami fantasztikus [Hülkenberg ütközött a brittel az 54. körben], de a mai napig fogalmam sincs arról, hogy a pokolba tudtam kint maradni a pályán azokkal a slick gumikkal. Ezután majdnem 50 másodperces előny birtokába kerültem. Ha nincs a törmelékek miatt pályára küldött biztonsági autó, talán nyertem volna. Mindazonáltal nagyszerű verseny volt.”

„Rengeteg kiemelkedő verseny volt. Az 1986-os Brit Nagydíj volt az első F1-es futam, amin részt vettem. Aztán 1992-ben a Brit GP-n versenyeztem is az F3-ban, amikor Nigel Mansell a csúcson volt. Ez nagyon különleges pillanat volt.”

„Ha a jelenlegi, csapatfőnöki szerepkörömet nézzük, akkor azt emelném ki, amikor megszereztük az első győzelmünket 2009-ben, Kínában, majd amikor a következő évben Sebastian Vettellel megnyertük az egyéni világbajnoki címet.”

„Mégis mindig az az 1986-os verseny jut eszembe. A kerítésen át figyeltem. A Williams-Piquet-Mansell-éra csúcsa volt. Egy feltörekvő 12 éves gokartos srác voltam, óriási Mansell-rajongó. Ők voltak az óriásai, a gladiátorai és a hősei a sportnak. Egyszerűen fenomenális volt azoknak a hatalmas turbómotoros autóknak az ereje és energiája. A hangjuk egyszerűen hihetetlen volt. Emlékszem, hogy részt vettem – azt hiszem – az 1990-es versenyen, ahol ott volt a Ferrari V12-ese, ami teljesen más volt, mint a V8-as, vagy a V10-es motorok. A Woodcote-kanyarban figyeltem az eseményeket, az erő lenyűgöző volt. A mai napig libabőrös leszek, ha versenyt látok.”

„Fernando Alonso-rajongóként jól emlékszem a 2007-es Kínai Nagydíjra, amikor Hamilton a kavicságyban ragadt, ez pedig életben tartotta a bajnoki reményeket az utolsó versenyre. Ez óriási pillanat volt Spanyolországban.”

„Ma már nyilván remekül kijövök Lewisszal, és rajongók a munkásságáért, illetve azért is, amit abban az évben elért, de akkoriban, Fernando Alonso rajongójaként az a verseny egyfajta sokk volt, hiszen nem számítottunk arra, hogy a bajnoki cím az utolsó versenyen dől el. Akkoriban az összes versenyt megnéztem.”

Fotó: Bridgestone Motorsport

„Kétlem, hogy ki tudok emelni egyetlen versenyt úgy, hogy az volt minden idők legjobbja, de említhetném a 2007-es és 2008-as szezon bármely versenyét, azok ugyanis lenyűgözőek voltak. Ekkor kezdtem el követni a Forma-1-et, és Lewis és Fernando, illetve a McLaren és a Ferrari csatái fantasztikusak voltak. Ekkor fogott meg az egész, nekem mindig ezek a versenyek lesznek a legjobbak.”

„Ha ki kellene emelnem egy versenyt, akkor talán a 2008-as silverstone-i lenne, ahol Lewis hihetetlenül gyors volt az esőben, és óriási előnnyel nyert.”

„Ha rajongóként kellene választanom, akkor két versenyt mondanék. Az első 2008, Brazília. Ilyet le lehet írni ugyan, de az ember nem számít rá! Az, hogy a bajnoki cím az utolsó kör utolsó kanyarjában dőljön el… Lenyűgöző volt – habár Felipének annyira nyilván nem.”

„A másik Mark Webber első versenye lenne 2002-ből, amikor az 5. helyen ért célba a Minardival. Kint voltam aznap, fantasztikus volt.”

Fotó: Scuderia Ferrari

„A saját versenyeim közül a 2014-es budapestit mondanám, az ottani győzelmemet. Rengeteg biztonsági autós periódus volt, sok minden történt, szóval rajongóként is remek lehetett!”

„A Forma-1 aranykorához képest sajnos egy kicsit későn nőttem fel, de az a verseny, ami beleégett az agyamba, a 2011-es Kanadai Nagydíj, ahol Jenson Button győzött, amikor az utolsó körben előzte mg Sebastian Vettelt az esőben.”

„És Lewis első bajnoki győzelme is emlékezetes 2008-ból, Brazíliából. A szenvedély, a légkör hihetetlen volt. Az apukámmal közösen néztük azt a versenyt, együtt üvöltöttünk a TV előtt. Nagyon emlékezetes volt, főleg, hogy Felipe és a családja azt gondolták, hogy ők nyertek. A motorsportban egy szívdobbanás alatt változhatnak a dolgok. Akkoriban minden versenyt megnéztem, fanatikus voltam!”

„Aztán ott van még Sebastian Vettel felzárkózása a 2012-es Brazil Nagydíjon, mellyel megnyerte a bajnoki címet. De említhetném az utolsó két bakui futamot is, melyek lenyűgözőek voltak. Nagyon sok kiváló verseny van!”

„Ez nagyon különleges volt. Otthon néztem a versenyt, Felipe pedig 30 másodpercig bajnok volt. Aztán Hamilton kezébe került a győzelem. Fantasztikus verseny volt – ilyenre még Steven Spielberg sem gondolt volna!”

„Egy kicsit önző leszek talán, de én a tavalyi, monacói versenyt fogom mondani, mint legjobb emlékemet, hiszen ez volt az első hazai Forma-1-es nagydíj, amin részt vettem. Igazán különleges volt. Hogy őszinte legyek, nem sok versenyt láttam a TV-ben, mert mindig gokartversenyeken voltam. Szóval igen, határozottan a tavalyi Monacói Nagydíj a legszebb emlékem eddig.”

Fotó: Pirelli

Cikkünk második részével szombaton jelentkezünk majd, érdemes lesz visszalátogatni az F1VILÁG.HU-ra!

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

F1 1000. – A résztvevők kedvencei (1. rész)
Bemásztunk a sosemvolt Vietnámi Nagydíj kísértetpályájára
Alig csökkentek a topcsapatok kiadásai az F1-ben, eláruljuk, miért!
Newey elárulta, annak idején hogyan cserkészte be őt a Red Bull
Vettel-interjú: Mindig igyekeztem tisztelettel bánni az emberekkel

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!