Friss hírek

Verstappen: Remélem, hogy majd a 30-as éveimben leszek csúcsformában!

A Red Bull Forma-1-es csapatának világbajnoki éllovasa, Max Verstappen azt reméli, közel sincs még csúcsformában, és az évek előrehaladtával egyre jobb és jobb versenyzővé válik majd. A holland pilóta a Stájer Nagydíjon újabb győzelmet szerzett, Spielbergben pedig hosszasan beszélt idei ellenfeléről, Lewis Hamiltonról, valamint arról, miben más az idei szezon a korábbiakhoz képest.

Verstappen idén eddig 4 futamgyőzelmet szerzett a Forma-1-ben: a múlt vasárnapi volt a 14. diadala királykategóriás pályafutása során. A holland versenyző számos alkalommal megküzdött már idén Lewis Hamiltonnal, jelenleg pedig 18 pontos előnyben van az összetettben a világbajnoki címvédővel szemben.

A Red Bull versenyzője a Forma-1 stábjának adott exkluzív interjút a hétvégén, a beszélgetés során pedig számos téma szóba került – de természetesen főleg az idei világbajnoki küzdelem volt terítéken.

Hirdetés
 

TANULTAK AZ ELMÚLT ÉVEKBŐL

„Azt gondolom, már az előszezoni tesztek is elég tisztességesen sikerültek számunkra” – mondta a holland versenyző Spielbergben. „És eddig minden pályán meglehetősen versenyképesek voltunk, szóval sokkal jobban mentek a dolgok, mint a korábbi években.”

Verstappen már a tavalyi szezont is jó formában zárta, hiszen az Abu Dhabi Nagydíjon győzni tudott.

„Egy kicsit meglepő volt, hogy ott ennyire versenyképesek tudtunk lenni, de persze már megvoltak az elképzeléseink a következő idényre – azt persze nem tudtuk, hogy az ellenfelek mivel fognak előállni.”

„A csapat határozottan tanult mindabból, ami nem ment jól tavaly. Javítottunk az autón, és a Honda részéről is komoly előrelépések történtek. És ha ezt a két dolgot összerakjuk… eddig nagyon jól megy minden!”

Fotó: Red Bull Racing

Verstappen hozzátette, az mindenképp nagy lökést adott az istállónak, hogy már a szezon első futama óta versenyképesek, és nem azzal kell foglalkozniuk, hogy felzárkózzanak.

„Az nagy lökést jelent, ha azonnal versenyképes vagy. Viszont tavaly is már, ha lehetőségünk adódott, ki tudtuk hozni a legtöbbet belőle. Most persze, hogy a világbajnoki címért harcolunk, minden apró részlet számít. Minden egyes hétvégén pontokat kell szerezni, vagy legalábbis meg kell próbálni. Néha persze nem te irányítasz, ha olyasmi történik, de szerintem eddig egészen jó munkát végeztünk – de persze soha nem elég jót. Szóval tovább kell nyomnunk, és meg kell próbálnunk még jobbá válni.”

KORAI MÉG A VB-CÍMRE GONDOLNI

A 2021-es világbajnokságból 8 futam telt el eddig, a fiatal pilóta pedig pontosan tudja, korai még a világbajnoki címre gondolni, és elbízni magát a jelenlegi pontelőny miatt.

„Természetesen jó érzés, de egy nagyon hosszú idény vár ránk. Jó, hogy pontelőnyben vagyunk, de ami igazán fontos, hogy eddig minden pályán igazán versenyképes autónk volt. Szóval remélem, hogy meg fogjuk tudni tartani ezt a lendületet. De személy szerint elég nyugodt vagyok – és egyszerűen örülök annak, hogy jó autóm van.”

„Én már tavaly is azt éreztem, hogy készen állok. Ha jó autód van, nincs meg az a választási lehetőség, hogy készen állj, vagy sem. Ha ilyen jó autód van, eleve ott vagy a top 3-ban, és a bajnoki címért harcolhatsz. Az egész arról szól, hogy következetes légy, és ne kövess el hibákat – természetesen most erre törekszünk.”

„Szóval igen, úgy érzem, készen állok, mint ahogy a csapat is készen áll – ők már korábban is nyertek világbajnokságot. Szerintem tudjuk, mit kell tennünk, de azon is múlik, hogy hogyan tudjuk gyorsabbá tenni az autót.” 

Verstappen hozzátette, a hozzáállása nem változott az elmúlt évekhez képest, ám van valami, aminek köszönhetően jobb versenyzővé vált.

„Tapasztaltabb vagyok” – mondta a fiatal pilóta. „Nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Alapvetően én mindig is egy nyugodt ember voltam a pályán kívül, nem sok minden tud kizökkenteni a való életben. Azt pedig tudom, hogy a pályán mit kell tennem, és ez szerintem nagyban megkönnyíti a dolgomat, ellentétben azzal, ha mondjuk kételyek lennének bennem.”

„Az ember próbálja folyamatosan a legjobbat nyújtani, és eddig ez a hozzáállás remekül működött.”

HAMILTON, A BAJNOKI RIVÁLIS

Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e olyan terület, ami gyengeségének számít, Verstappen így felelt: „Ha van is ilyen, az ember próbálja kisimítani a dolgokat. Nem lehetünk tökéletesek, senki sem az. De azt hiszem, elég jó vagyok a többiekhez mérve.”

Verstappent arról is megkérdezték Ausztriában, az idei bajnoki küzdelem során megtanult-e bármit is bajnoki riválisától, a hétszeres világelső Lewis Hamiltontól.

„Nem sok minden van, ami meglep idén a korábbi évekhez képest” – fogalmazott diplomatikusan a Red Bull versenyzője. „Az ember természetesen kielemzi az ellenfeleit, de aztán mindig visszatérek magamra, hiszen másokat nézve persze mindig látsz remek képességeket, de én nem az a fajta srác vagyok, aki másol. Természetesen mindig hallgatok és figyelek, de alapvetően arra kell figyelned, hogy te magad hogyan tudnál fejlődni. Ha viszont másolsz, legfeljebb ugyanolyan jó lehetsz. Szóval nekem ez nemigen működik.”

„Minden versenyző más és más a kerék a kerék elleni küzdelmekben, ezt megtanultam az évek során. Azt gondolom, Lewis mindig egy nagyon fair és jó versenyző, amit nagyra értékelek, hiszen imádom a versenyzést.”

„Szerintem az idei küzdelmek a rajongóknak is tetszenek. Nem is igazán számít, hogy az első vagy a második helyen végzel-e, eddig nagyszerű csatáink voltak.”

PEREZ, AZ ÚJ CSAPATTÁRS

Verstappen az idei évre új csapattársat kapott Sergio Perez személyében, aki ráadásul meglehetősen jó formát is mutat, teljesítményének is köszönhetően pedig a Red Bull jelenleg 40 pontos előnyben van a konstruktőri versenyben a Mercedesszel szemben.

„Checo nagyszerű, jó vele együtt dolgozni. Remek személyiség a versenyautón kívül is. Egy igazi csapatjátékos, aki a teljes képet nézi, ami nagyszerű. Kezdetben persze az ember igyekszik összeszokni az autóval, de jó, hogy most két autóval próbálhatjuk megnehezíteni a Mercedes dolgát. Nagyon örülök, hogy ő a csapattársam, de emellett remekül szórakozunk együtt, ami szintén fontos.”

Verstappent szót ejtett korábbi csapattársáról, Alex Albonról is, aki most főleg a Red Bull szimulátorában dolgozik sokat, és próbálja segíteni az istállót a 2021-es világbajnoki címekhez.

„A csapatnál mindenki tudja, mit kell tennie, Alex pedig eleve egy nagyon jó személyiség, egy nagyszerű versenyző, és jelenleg kiváló támogatást nyújt nekünk a szimulátorban.”

REMÉLI, MÉG NINCS ÉLETE FORMÁJÁBAN

Amikor a most 23 esztendős versenyzőt arról kérdezték, élete formájában érzi-e már magát, vagy van-e még miben fejlődnie, Verstappen így felelt: „Remélem, hogy a 30-as éveim elején láthatjátok majd a legjobb formámat. Még csak 23 éves vagyok, és természetesen azt várom magamtól, hogy jobbá válok a következő években.”

„De nem is kell ezt elsietni, jó, hogy a dolgok maguktól alakulnak, nem kell semmit erőltetni. Elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok eddig alakultak, és nem gondolom azt, hogy az ember hirtelen gyorsulni tud. Ez a tapasztalattal jön, ahogy az ember jobban kiismeri az autót, úgy válik egyre jobbá és jobbá.”

„Imádom, amit csinálok, tudom, mit kell tennem az autóban. A fejlődést nem lehet erőltetni, az magától jön.”

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az idei világbajnoki cím kulcsa, Verstappen röviden csak ennyit felelt: „Hátradőlni és relaxálni – és tenni a dolgomat a pályán!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!