Friss hírek

Új termékek és szolgáltatások előtt nyitja meg az utat az 5G

Több mint 800 milliárd forinttal fűtheti a magyar GDP-t az 5G, jelentősen támogatva a koronavírus-válság utáni újjáépítést is, a Magyarországon zajló fejlesztésekből pedig Európa is profitálhat – olvasható a svéd távközlési vállalat, az Ericsson új kutatásából. Az egész Európa számára jelentős hatással bíró ötödik generációs technológiát ráadásul részben magyarországi kutató-fejlesztő központjában fejleszti a cég. (X)

Az Analysys Mason kutatócég az Ericsson megrendelésére készített tanulmányában számszerűsítette az 5G alkalmazások várható gazdasági, társadalmi és környezeti hasznát az európai kontinens számára, amelyből kiderül, Magyarországon 2,3 milliárd euróra, azaz mintegy 826 milliárd forintra lesz tehető az 5G felhasználásából származó hozzáadott érték, ami azért több, mint amit tenisz fogadás stratégia segítségével be lehet húzni. Amíg a 3G a mobilinternet elterjedését tette lehetővé, a 4G már valóra váltotta a szélessávú mobilinternetet is, az 5G pedig olyan infrastruktúrát hoz létre, amely a társadalom minden rétegét érintő új termékek és szolgáltatások előtt nyitja meg az utat. De melyek azok a főbb területcsoportok, ahol az 5G felhasználása jelentős hasznokkal kecsegtet?

A technológiával a vidék is nyerni fog

Mint írják, Magyarországon az okos „vidék” a legjelentősebb, ahol mintegy 109,1 milliárdos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Az előrejelzés szerint, ez elsősorban a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internet-hozzáférés (Fixed Wireless Access, azaz FWA) terjedéséből. Itt szükséges megjegyezni, hogy az Ericsson egy korábbi tanulmánya arra is rámutatott, hogy az iparban a vezeték nélküli hálózatba kapcsolt eszközök száma is exponenciálisan nő, a következő évtizedben akár a 4 milliárdot is meghaladhatja.

Jelentős haszon várható az okos ipar területén is, ahol az intelligens hálózathasználat hatására takarékosabbá válik az energetikai rendszer, a felhőrobotikának és távoli hozzáférésnek köszönhetően az üzemek okos gyárakká alakulnak, és felgyorsulhat az automatizáció a szállítmányozásban.

Az okos városok esetében, ahol már minden bizonnyal a sport-fogadásunkat is egészen újszerű módon adjuk majd le, a tanulmány 91,4 milliárd forintos hozzáadott értéket prognosztizál, amelyek többek között a hálózatba kapcsolt járművekkel megvalósított intelligens mobilitási megoldásokkal, az 5G hálózatokkal felvértezett okos stadionokkal, a szórakoztatóipart és a látványsportot forradalmasító virtuális vagy kiterjesztett valósággal (virtual reality és augmented reality) hozhatók összefüggésbe. De 38,2 milliárd forintos haszonnal kecsegtet az úgynevezett okos közszolgáltatás is elsősorban a távgyógyítás, az intelligens diagnosztika és a távműtéteket támogató robotika révén.

Budapesti fejlesztők is főszerepben

Európa egésze számára mindezek a területek 161 milliárd eurós hasznot hozhatnak. Magyarországon ráadásul nemcsak a haszon, hanem a befektetés egy része is helyben realizálódhat, hiszen az újításokat részben Budapesten dolgozó szakemberek munkája teszi lehetővé. A svéd vállalat budapesti kutató-fejlesztő központjában dolgozó mérnökök szabadalmai világszerte meghatározóak lehetnek a mobil- és vezetékes szélessávú kommunikációs hálózatokban.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!