25 százalékkal hangosabbak lesznek az autók idén

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds szerint a Forma-1-es motorok 2016-ban mintegy 25 százalékkal hangosabbak lesznek, mint az elmúlt évben.


A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds szerint a Forma-1-es motorok 2016-ban mintegy 25 százalékkal hangosabbak lesznek, mint az elmúlt évben.

A V6-os hibrid erőforrások 2014-es bevezetése óta rengeteg kritika érte a száguldó cirkuszt a versenyautók hangja miatt, az elmúlt években pedig a csapatok a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) együttműködve törekedtek a helyzet javítására.

A Motorsport Világtanács (WMSC) a múlt évben fogadta el azt a javaslatot, miszerint a 2016-os versenygépet egy extra kipufogóvéggel kell felszerelni, ezen kizárólag azok a gázok távoznak majd, melyek eddig elvesztek a turbó működésének hatására.

„Korábban ezt az úgynevezett megkerülő csövet mindenki belevezette az elsődleges kipufogócsőbe, 2016-ban viszont el kell különítenünk őket” – mondta Pat Symonds, a Williams főmérnöke.

„Ezzel valójában 20-25 százalékkal hangosabb motorokat kapunk, szóval elég jelentős fejlődés várható. A pályán még ugyan nem hallottuk őket, de talán hallunk egy kicsit majd a régi idők turbóiból is – de ezt majd meglátjuk.”

A turbómotorok bevezetése óta folyamatosan javult a versenyautók hangja, Symonds pedig azt mondja, ez folytatódni fog a továbbiakban is.

„Ez egyfajta természetes fejlődés. A hanghatás a cilinderek nyomásának a függvénye. Minél nagyobb a nyomás, annál hangosabb, és ahogy a motorok fejlődnek, a nyomás növelésével nő a motorerő.”

„A 2014-es szezon eleje óta is hangosabbak lettek az autók, és ez idén is folytatódni fog a kipufogón elvégzett változásoknak köszönhetően.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS