5 másodperces büntetést vezethetnek be az F1-ben

Öt másodperces futamközbeni büntetésről folytatnak egyeztetéseket a Forma-1 csapata – a mezőny szerint módosítani kell a szankcionálási rendszeren, máskülönben a jövőben is születhetnek igazságtalannak tűnő ítéletek.


Öt másodperces futamközbeni büntetésről folytatnak egyeztetéseket a Forma-1 csapata – a mezőny szerint módosítani kell a szankcionálási rendszeren, máskülönben a jövőben is születhetnek igazságtalannak tűnő ítéletek.

A Forma-1-es Magyar Nagydíjon Romain Grosjean érezhette magát rendkívül csalódottnak, az általa élete előzésének titulált manőver után ugyanis a versenybíróság bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtotta őt: a történet egyszerű, a francia versenyző a Felipe Massával szemben bemutatott előzés közben négy kerékkel elhagyta a pályát, ami büntetést vont maga után.

A stewardoknak nem volt könnyű dolguk, hiszen vagy ráhagyják Grosjeanra a történteket, vagy bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtják – köztes megoldás nincs, így végül a Lotus pilótájának bűnhődnie kellett.

A királykategória csapatai már számos alkalommal egyeztettek a büntetési szisztéma módosításáról, ennek pedig jövőre eredményét is látjuk majd, hiszen bevezetik a Forma-1-ben a büntetőpontokat. Ennek megfelelően az a versenyző, aki az idény során eléri a 12 büntetőpontot, a következő futamon automatikus eltiltásban részesül. Az incidensek súlyosságától függően a versenybírók egytől három pontig osztályoznak majd a versenyhétvégék során.

Folytak egyeztetések arra vonatkozóan is, hogy a kisebb szabálysértésekért a pilótákat öt másodperces büntetéssel sújtsák a versenyeken, ennek kivitelezése azonban igencsak nehézkes.

„Nehéz megvalósítani, hogy egy versenyző öt másodpercet veszítsen egy versenykör alatt” – mondta a McLaren Mercedes sportigazgatója, Sam Michael a Motorsport-Magazin.com című német szaklapnak, amikor arról faggatták, be lehetne-e vezetni a Forma-1-ben egy olyan rendszert, mint amilyen a német túraautó-bajnokságban már egy ideje működik – magyarán, hogy a szabálytalankodó versenyző egy adott kört kénytelen legyen lassabban teljesíteni.

Romain Grosjean szerint az efféle megoldás igencsak bonyolult.

„Ilyenkor más versenyzőket is akadályozhatnánk” – figyelmeztet a francia.

Márpedig szükség volna egy megfelelő megoldásra, hiszen egy bokszutca-áthajtásos büntetés során a versenyzők mintegy 12 másodpercet veszítenek kihágásaik következményeként.

„Egy köztes megoldás jó volna” – mondta Sam Michael, aki szerint az sem megfelelő, hogy a szabálytalankodó versenyző idejéhez a futam végén hozzáadják az adott másodpercbüntetést, hiszen ebben az esetben a pilóta nem tud reagálni a versenypályán.

Grosjean szerint legfeljebb abban az esetben működhet ez a szisztéma, ha a szabálytalankodó versenyzővel azonnal, még a futam során közölnék, hogy utólag öt másodperces büntetést kap majd.

„Ebben az esetben lehetne nyomni, megpróbálhatnád növelni az előnyödet az üldöződdel szemben.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!