Alain Prost szerint a vállalati vezetés tönkreteszi az Alpine-t - F1VILÁG.HU

Alain Prost szerint a vállalati vezetés tönkreteszi az Alpine-t

HIRDETÉS
A Renault egykori F1-es tanácsadója nem rejtette véka alá a véleményét, amikor arról nyilatkozott, mennyire elszomorítják őt az Alpine-nál zajló események.
SPIELBERG,AUSTRIA,09.JUL.17 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring. Image shows Alain Prost. Photo: GEPA pictures/ Christian Walgram - For editorial use only. Image is free of charge.

Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, az Alpine felsővezetése drasztikus lépésre szánta el magát, és egy csapásra meneszti az F1-es csapatának teljes vezérkarát. A Belga Nagydíjat követően távozik Otmar Szafnauer csapatvezető, Pat Fry technikai igazgató és Alan Permane sportigazgató is, ami Alain Prost szerint egyértelmű jele annak, hogy nagyon nem mennek jól a dolgok a csapat háza táján.

Porst mindezt azért fájlalja, mert 2015 és 2022 között a csapat tanácsadójaként tevékenykedett, de ami talán ennél is többet nyom a latban, hogy korábban versenyzett is az istállónál.

„Imádom ezt a csapatot, így elszomorít a jelenlegi helyzete. Ennél sokkal többet érdemel, és mindennel rendelkezik, ami a sikerhez szükséges. Hiszem, hogy a történelemre kell támaszkodni, hogy megértsük, hol a hiba. Ha az utóbbi 30 év sikertörténeteit nézzük, egyszerű szervezeti felépítéseket láthatunk. Három-négy erős személyre van szükség, valamint egy nyertes pilótára.”

Prost olyan jól működő egységeket hozott fel példaként, mint Jean Todt, Ross Brawn és Michael Schumacher triója a Ferrarinál, Toto Wolff, Niki Lauda, James Allison és Lewis Hamilton négyese a Mercedesnél, vagy éppen Christian Horner, Adrian Newey és Max Verstappen hármasa a Red Bullnál.

Emellett azt is fontosnak tartja, hogy az F1-es csapatok mögött álló vállalatok ne gyakoroljanak túl nagy hatást a versenycsapatokra.

„Amikor a Red Bull úgy döntött, nem lép egyezségre a Porschéval, az pontosan abból a döntésből fakad, hogy nem akarnak túl nagy hatáskört adni az F1-hez nem értő igazgatósági tagoknak. A Renault-nál töltött éveim alatt számtalanszor hallottam azt a Boulogne-Billancourt-i központban, hogy a Forma-1 egyszerű sport, amit távolról is lehet menedzselni. Ez egy óriási tévedés volt, amit Laurent Rossi múlt heti menesztése is alátámaszt” – fakadt ki az Alpine nemrégiben menesztett vezérével szemben.

„Laurent Rossi a Dunning-Kruger-hatás tökéletes példája. Egy alkalmatlan vezető, aki azt hiszi, arroganciával és érzéketlenséggel kompenzálhatja a tudatlanságát. 18 hónapot töltött az Alpine főnökeként, amely során azt hitte, mindent ért a csapat működésével kapcsolatban, de nem is lehetett volna távolabb az igazságtól. A vezetése alatt a csapat elveszítette azt a lendületet, amit 2016 óta felépített” – fogalmazott Prost.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!