Alguersuarinak a mai napig rémálmai vannak a Forma-1-es időszakról - F1VILÁG.HU

Alguersuarinak a mai napig rémálmai vannak a Forma-1-es időszakról

HIRDETÉS
A mai napig traumaként éli meg a Forma-1-ben eltöltött időszakát Jaime Alguersuari. A spanyol ex-versenyző azt mondja, még mindig vannak rémálmai Dr. Helmut Marko „dühös arcáról”.
Agustin Munoz / Red Bull Content Pool // SI201005250063 // Usage for editorial use only // Jaime Alguersuari

A most 32 esztendős spanyol 2009-ben, épp nálunk, a Magyar Nagydíjon kapott először bizonyítási lehetőséget a Forma-1-ben: a Toro Rosso színeiben debütálhatott, majd ezt követően két teljes idényt töltött el a faenzai kiscsapatnál. Komoly eredményeket soha nem tudott elérni az F1-ben, 2011-ben kétszer végzett a 6. pozícióban, majd az idény végén elengedte a kezét a Red Bull – így távozni kényszerült a Forma-1-ből is.

2014-ben ugyan még versenyzett a Forma-E-ben, de hátat fordított az autóversenyzésnek, és másik szenvedélyének, a zenének kezdett el hódolni, és DJ-ként tengeti mindennapjait. Alguersuari most egy interjúban beszélt a Red Bull programjában eltöltött időkről – azt mondja, bár hálás a lehetőségért, komoly sebeket ejtett rajta a Forma-1-es időszak.

„A Red Bullnál, a Forma-1-ben soha nem hagytak békén, még nagyszerű eredmények mellett sem. Kiváló munkát végeztél, de soha nem érezted azt, hogy a munka el lett végezve, és mindenki elégedett” – magyarázta a volt F1-es pilóta az El Condfidencial című spanyol lapnak. „A riválisaid többször gratuláltak neked, mint a saját csapattársaid. És 15 éves korod óta ezzel az érzéssel kellett élned. Soha semmi nem volt elég. És ha megnézzük, ugyanez a minta Max Verstappennél és az édesapjánál. Ez a Red Bull-iskola, én is ebben éltem.”

„Elárulok valamit: még mindig vannak furcsa álmaim azokból az időkből. Mindenekelőtt arról a tehetetlenségről és frusztrációról, hogy soha nem volt érkezésem, hogy látom, ahogy Mr. Marko mindig dühös, és folyton szid. Mintha gyerekek lettünk volna. Traumát jelentett ez számomra, és meggyőződésem, hogy [Sebastien] Buemi, és sokan mások is így élték meg. Soha nem sikerült megtisztítanom magam ettől, pedig jártam terápiákra, és pszichológusok is segítettek abban, hogy új életet kezdhessek. Szerettem volna eltakarítani mindent, amit korábban átéltem. De még most is jutnak eszembe furcsa dolgok. Van, hogy sírva ébredek, hogy futottam egy nagyszerű kört, és aztán Mr. Marko dühös arcát látom. És mindezt 15 éves korom óta kellett átélnem…”

Alguersuari beszélt arról is, amikor a Toro Rosso főnöke, Franz Tost felhívta őt, hogy a Red Bull nem tart igény a szolgálataira a folytatásban.

„Franz Tost felhívott reggel 8-kor, hogy elmondja nekünk, a Red Bull nem segít már tovább bennünket, és hogy rossz híre van… És letette a telefont. Szerintem azért, mert nem akart beszélni velem. Felvettem a telefont, és azonnal hívtam Helmut Markot. Megkérdeztem, hogy ’ez egy vicc?’. Ő visszakérdezett, hogy ’szóval már tudod, igaz?’. Megkérdeztem, mi ez az egész, mire ő azt mondta: ’Nem tehettem semmit’. Ennyi volt, az évek pedig csak teltek, de azt megértettem, hogy a Red Bullnál nem csak egyvalaki dönt, van egy „igazgatóság”, különféle érdekekkel. De az számomra világos volt, hogy nem Marko döntött – az alapján, amit nekem mondott. Ekkor beszéltem vele utoljára. Amikor kommentátor voltam a BBC-nél, köszöntem neki a paddockban, de semmi több.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!