Az FIA megerősítette, jön az új időmérő 2016-ban!

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán hivatalos közleményben erősítette meg, hogy 2016-ban változnak az időmérő edzés lebonyolításának szabályai a Forma-1-ben.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán hivatalos közleményben erősítette meg, hogy 2016-ban változnak az időmérő edzés lebonyolításának szabályai a Forma-1-ben.

Ahogyan arról már kedden írtunk, a Forma-1 csapatai a sportág elöljáróival való egyeztetés után megállapodtak abban, hogy jelentős mértékben változtatnak az F1-es időmérők menetén.

Az új szabályok szerint továbbra is három szegmensből állnak majd a kvalifikációk az évad során, ám az úgynevezett kieséses rendszer drámaian megváltozik.

A Q1 16 perces lesz majd, 7 perc után pedig a leglassabb versenyző automatikusan búcsúzik a további küzdelmektől, majd ezt követően 90 másodpercenként újabb versenyzők fejezik be szereplésüket. Az időmérő második szakaszába 15 versenyző jut tovább.

A Q2-ben 6 perc után esik ki az első versenyző, majd szintén másfél percenként búcsúzik egy-egy pilóta, így a mindent eldöntő harmadik szakaszba csupán 8 versenyző jut be.

Itt 14 perc áll a mezőny rendelkezésére, a leglassabb 5 perc után fejezi be a küzdelmet, és a kockás zászlóig ugyancsak másfél percenként búcsúznak a többiek – az utolsó 90 másodpercben tehát már csak két versenyző harcol a pole pozícióért.

Az új szabályokat a Motorsport Világtanács (WMSC) ratifikálja jövő héten.

A NAP VERSENYZŐJE

Az FIA által ma kiadott közlemény megemlíti azt is, a kereskedelmi jogok birtokosa a Forma-1-et közvetítő TV-társaságokkal közösen megalapította „A nap versenyzője” díjat. A televíziónézők a futamok során szavazhatnak majd kedvenceikre, a leintés után pedig a győztes át is veheti az elismerést.

2017-ES SZABÁLYOK

A Forma-1 csapatai természetesen egyeztettek a 2017-es szabályokról is, ám végül csak abban állapodtak meg, hogy a döntést április 30-ig elnapolják ezzel kapcsolatban. A cél azonban továbbra is az, hogy a versenyautók jövőre agresszívebb kinézetűek legyenek és nagyobb teljesítményt érhessenek el velük a versenyzők.

A csapatok és a Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli tovább folytatják majd az egyeztetéseket a 2017-es szabályok kapcsán.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!