Az FIA megvédi Hamiltont a rasszista beszólásoktól - F1VILÁG.HU

Az FIA megvédi Hamiltont a rasszista beszólásoktól

HIRDETÉS

A Nemzetközi Automobil Szövetség figyelmeztetett, hogy komoly szankciókat vezet be, ha megismétlődnek a hétvégén történtek, mikor a spanyol rajongók faji megkülönböztetésben részesítették Lewis Hamiltont az e heti teszteknek helyet adó Barcelonában.

A Nemzetközi Automobil Szövetség figyelmeztetett, hogy komoly szankciókat vezet be, ha megismétlődnek a hétvégén történtek, mikor a spanyol rajongók faji megkülönböztetésben részesítették Lewis Hamiltont az e heti teszteknek helyet adó Barcelonában.

Hamilton és csapata, a McLaren Mercedes nehéz helyzetben találta magát az e heti teszteken, ahol a spanyol rajongók nem éppen kedves plakátokkal, és feliratokkal várták őket.

A spanyol Marca c. napilapban megjelent fotók is bizonyítják, hogy egyes sértő plakátokra rasszista feliratok is felkerültek, melyek egyértelműen a csapat színes bőrű versenyzőjének, Lewis Hamiltonnak szóltak. A “puto negro” (kibaszott fekete), és a “negro de mierda” (fekete szar) feliratoktól kezdve szinte minden variáció olvasható volt a lelátókon.

A spanyol rajongók a mai napig úgy gondolják, hogy a McLaren sportszerűtlenül bánt hősükkel, Fernando Alonsóval a tavalyi évben, és a vezetőség előnyben részesítette csapattársát, Lewis Hamiltont, aki az utolsó futamon vesztette el a bajnoki címet.

A katalán pálya illetékesei minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy ne durvuljon el a helyzet. A McLaren kérésére lezárták a csapat garázsára néző lelátókat, extra biztonsági embereket küldtek a kritikus helyekre, és megpróbálták eltávolítani a sértő plakátokat.

A Nemzetközi Automobil Szövetség csalódottságnak adott hangot a hétvégén történtek miatt, és kijelentette, komoly szankciókat vezet be, ha ehhez hasonló dolgok történnek a jövőben.

“Az FIA meglepődött és nagyon csalódott volt, hogy közvetlen támadás érte Lewis Hamiltont. Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások egyértelműen sértik az FIA elveit, és komoly szankciókat vonhatnak maguk után, ha netán megismétlődnek a jövőben.”

Bár a szabályok nem térnek ki arra, hogy az ilyen esetekért milyen büntetés járhat, egyes források szerint az sem elképzelhetetlen, hogy ha nem normalizálódik a helyet, Barcelona elveszítheti Forma-1-es versenyét a jövőben.

A katalán pálya feladata, hogy biztosítsa, többé ne történjenek meg ilyen események a teszteken, nem is beszélve az áprilisban megrendezésre kerülő Spanyol Nagydíjon. A pályának egészen 2016 végéig szerződése van a Forma-1-gyel, miután a kormány a tavalyi évben sikeresen megegyezett Bernie Ecclestone-nal.

Spanyolország számos tesztnek ad otthont a szezon kezdetéig, és ha csak az egyik helyszínen hasonlót észlel a szövetség, komoly büntetésre számíthat a Spanyol Motorsport Szövetség.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!