Friss hírek

Brundle: Megálljt kell parancsolni annak, hogy a csapatfőnökök csesztessék az F1-es versenyigazgatót!

A korábbi Forma-1-es versenyző, Martin Brundle szerint 2022-ben mindenképp megálljt kell parancsolni annak, hogy a csapatfőnökök nyomást gyakoroljanak a versenyigazgatóra a futamok közben.

A 2021-es idény során több alkalommal is hallhattuk a televíziós közvetítések során, hogy az F1-es istállók csapatfőnökei a versenyek közben szóltak oda rádión Michael Masi versenyigazgatónak.

Az ügy a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon csúcsosodott ki, ahol a Mercedest irányító Toto Wolff befolyásolni próbálta Masit, amikor a futam korai szakaszában Antonio Giovinazzi félrehúzódott versenyautójával.

Hirdetés
 

Martin Brundle szerint teljességgel elfogadhatatlan, hogy a csapatfőnökök nyomást gyakorolnak a versenyigazgatóra.

Amikor a volt F1-es pilótát arról kérdezték, megálljt kell-e parancsolni ennek, Brundle így felelt: „100 százalékig! Az első biztonsági autós incidensnél, amikor Giovinazzi Alfa Romeója lerobbant, Toto rádión szólt oda Masinak, hogy ’hé, Michael, ne legyen Safety Car!’, próbált befolyásolni egy biztonsággal kapcsolatos döntést.”

„Ez teljes mértékben elfogadhatatlan, és Toto is tudja ezt. Ilyet nem lehet. Herbie [Blash] és Charlie [Whiting] idejében azt történt, hogy amikor odaszóltak Charlie-nak, Herbie válaszolt, hogy ’nem ér most rá, majd megkeres téged’.”

„És persze nem így lett, mert Charlie el volt foglalva azzal, hogy a pályán rendezze a káoszt, és próbálta kitalálni, mikor lehet újraindítani a versenyt.”

Brundle hozzátette, a tavalyi szezon során többször előfordult, hogy Lewis Hamilton és Max Verstappen küzdelme során a Red Bull és a Mercedes főnökségétől is kapott üzeneteket Michael Masi versenyigazgató.

„Számomra ez volt a legkényelmetlenebb aspektusa a szezonnak. Láthattuk ezt Szaúd-Arábiában és Silverstone-ban is, hogy csapatfőnökök megjelentek a versenybírók irodájában, próbáltak tiltakozni náluk a futam közben. Ennek megálljt kell parancsolni.”

„El tudják képzelni, hogy bármely más sportban a menedzser berohan a pályára, tiltakozik, és megmondja a bírónak, milyen döntést hozzon legközelebb? Nem, ilyet nem lehet!”

A Forma-1 motorsport-igazgatója, Ross Brawn egyébként már korábban jelezte, a 2022-es idényre megtiltják, hogy a csapatfőnökök a futamok közben odaszólhassanak rádión a versenyigazgatónak.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!