Exkluzív: Haryanto száraz versenyt vár, de csalódhat

Nyert már korábban a Red Bull Ringen, ma azonban csupán egy tiszta versenyt szeretne futni a mezőny végéről rajtolva Rio Haryanto, a Manor Forma-1-es csapatának versenyzője.


Nyert már korábban a Red Bull Ringen, ma azonban csupán egy tiszta versenyt szeretne futni a mezőny végéről rajtolva Rio Haryanto, a Manor Forma-1-es csapatának versenyzője.

Az újonc pilóta tavaly, még a GP2-es sorozat mezőnyében szerzett futamgyőzelmet Spielbergben, a Forma-1-ben azonban a sereghajtó Manor csapatával erre nemigen lesz esélye.

Haryanto az F1Világ.hu-nak adott exkluzív interjújában elárulta, úgy érzi, elégedett lehet a bajnokság eddigi alakulásával, hiszen sikerült folyamatosan fejlődni, és egyre jobban ráérez a Manor versenyautójára is.

JÓL SIKERÜLT IDÉNYKEZDET

„Elégedett vagyok az eddig elért fejlődéssel, és úgy gondolom, nemcsak én, de a csapat is javult a szezon kezdete óta” – mondta az indonéz versenyző lapunknak.

„Persze nem hatalmas lépésekről beszélünk, de versenyről versenyre próbálunk találni valamit. Szóval elégedett vagyok az eddigi fejlődéssel, és persze arra törekszünk, hogy tovább javuljunk.”

Akárcsak csapattársa, Pascal Wehrlein, Haryanto sem számít arra, hogy összejön a pontszerzés a 2016-os szezonban.

„Azt jelenleg nehéz megmondani, hogy lesz-e esélyünk a pontszerzésre az évad további részében, hiszen eddig csupán két istállóval tudtuk felvenni a versenyt, a Sauberrel és a Renault-val. De persze soha nem lehet tudni, könnyen lehet, hogy lesznek olyan futamok, amikor mellénk áll a szerencse, és bekerülhetünk a legjobb 10 közé. De normál körülmények között ez nehéz lenne, ahhoz jóval versenyképesebbnek kellene lennünk.”

TAVALY NYERT A RED BULL RINGEN

Haryanto kifejtette, tavalyhoz képest sokat javult a Red Bull Ring, és nem ért egyet azokkal a versenyzőkkel sem, akik kritizálják az újonnan lefektetett kerékvetőket.

„Már versenyeztem a Red Bull Ringen, tavaly, illetve tavalyelőtt, még a GP2-vel. Szép emlékeket őrzök innen, tavaly például megnyertem az egyik versenyt. Az eddig látottak alapján az aszfalt egyértelműen fejlődött, sokkal simább lett, kicsit alacsonyabbra állíthatjuk az autót, így nagyobb leszorítóerőt tudunk elérni. Úgy érkeztünk meg ide, hogy tudtuk, a DTM-autók is gyorsultak tavalyhoz képest, méghozzá 2 másodpercet.”

„Az 5-ös és 6-os kanyar kerékvetői nagyon sokat változtak tavaly óta, és ezeknek hála gyorsabban tudjuk venni a kanyarokat. És azt gondolom, jó, hogy lefektették azokat a sárga „hurkákat”, hiszen a versenyzők így nem tudják kiszélesíteni a pályát, és nem jutnak jogosulatlan előnyhöz. Ha rájuk mész, könnyen megsérülhet az autód, szóval szerintem jó döntést hozott az FIA.”

Hary

Míg Wehrlein remekelt a szombati időmérőn, addig Haryanto csak a 19. rajtpozíciót szerezte meg a mai futamra. Az indonéz versenyző szerint száraz körülmények között sok múlik majd a gumitaktikán.

„Azt gondolom, ez a pálya jobban kedvez nekünk, mint a bakui, a verseny viszont hosszú lesz, és a gumistratégiával nagyon óvatosnak kell lennünk. Nagyon sok a jobbkanyar, és csupán két balkanyar van a pályán, így a jobb első kerék hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint bal elsőé, és ez könnyen szemcsésedést idézhet elő.”

ESŐ? INKÁBB NE!

Vasárnap esős napra ébredt Spielberg, ám nagy kérdés, hogy a délutáni F1-es futamra milyen körülmények várhatóak. Haryanto azt mondja, bár egy esős versenyen nekik kedvezhet a szerencse, ő inkább azt szeretné, ha száraz aszfalton rajtolhatnának el a Red Bull Ringen.

„Nincs semmi bajom a vizes pályával, de jobb’ szeretném, ha egy tiszta, kiszámítható versenyünk lenne, hiszen úgy többet tanulhatunk. Viszont vannak pozitívumai egy esőfutamnak is. Ha viszont engem kérdeznek, én inkább a száraz pályát preferálnám kiszámítható időjárással, és tiszta versennyel.”

MI OTT VAGYUNK AZ OSZTRÁK NAGYDÍJON IS – NE MARADJON LE SEMMIRŐL!

Az F1Világ.hu csapata jelen van az Osztrák Nagydíjon is! Exkluzív információkért látogassa meg az F1Világ Facebook-oldalát, vagy kövesse kollégánkat, Godina Zsoltot a közösségi oldalon!

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!