Függetlenségét féltette a Porschétól a Red Bull - F1VILÁG.HU

Függetlenségét féltette a Porschétól a Red Bull

HIRDETÉS
A Red Bull függetlenségének megőrzése volt a legfőbb oka annak, hogy az energiaital-gyárosok végül nem jutottak dűlőre a Porschéval, a felek így nem lépnek szövetségre az új motorszabályok 2026-os érkezésekor.
SPA, BELGIUM - AUGUST 27: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in the garage during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 27, 2022 in Spa, Belgium. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Pedig sokáig úgy tűnt, jól haladnak a tárgyalások, és korábban arról lehetett hallani, akár már a júliusi Osztrák Nagydíjon bejelentheti a Red Bull, hogy a Porschéval közösen fejleszti az új előírások szerint készülő V6-osát.

A nyár folyamán viszont az egyeztetések falakba ütköztek, végül nemrég jelentette be a Porsche, hogy nem fog szövetségre lépni a Red Bull Racinggel. Az energiaital-gyárosok nem különösebben sajnálják a dolgot, hiszen már tavaly elkezdték felépíteni saját motorrészlegüket, a nyár elején pedig már be is indították első saját motorjukat. Tehát akár partnerrel, akár partner nélkül, a Red Bull 2026-ban motorgyártó lesz a Forma-1-ben.

Christian Horner, az osztrák istálló csapatfőnöke Monzában elárulta, lényegében azért nem tudtak dűlőre jutni, mert úgy érezték, a Red Bull F1-es csapatának függetlenségét sodornák veszélybe a partnerséggel.

„Végül nem volt egy jó üzlet” – mondta a Porsche kapcsán a Red Bull csapatfőnöke. „Semmit sem írtunk alá, és nem volt megállapodás. Nem fogok belemenni annak részleteibe, hogy mik hangoztak el az egyeztetések során, de az egyik lényegi pont az volt, hogy a csapatunk mindig független volt.”

„Úgy gondolom, a Porsche egy nagyszerű vállalat, egy nagyszerű brand. Természetesen jó volt belemenni az egyeztetésekbe, és feltérképezni a lehetőségeket velük. De stratégiai szempontból végül nem volt jó a dolog.”

Horner szerint egy ilyen partnerségnek az a veszélye, hogy egy kevésbé reaktív autógyártó érkezése csak hátráltatná a csapatot – ez pedig az eredményekre is rányomná a bélyegét.

„A nagy szervezetek jelentős tervezéssel bírnak, és azt gondolom, ez azt jelentette, túlságosan előre szaladtak. De ahogy korábban is mondtam, soha nem volt kötelező érvényű a dolog, semmit sem írt alá a két fél.”

„A mi egyik fő értékünk a függetlenség, és az, hogy képesek vagyunk gyors döntéseket hozni. És így kevesebb a bürokrácia. Emellett alapvetően versenycsapat vagyunk, szóval gyors és hatékony döntéseket hozunk. Versenycsapatként nagyon gyorsan reagálsz mindenre. A gyártók viszont egy kicsit kevésbé önállóak a döntéshozatalban. Ez fontos dolog, meg akarjuk védeni azt, amink van. Az, ahogy működünk, eddig sikeresnek bizonyult.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!