Hamilton győzött, Vettel kiesett a Japán Nagydíjon! - F1VILÁG.HU

Hamilton győzött, Vettel kiesett a Japán Nagydíjon!

HIRDETÉS
Fotó: Mercedes AMG Petronas Motorsport

A Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Japán Nagydíjat a két Red Bull előtt. Miután Sebastian Vettel műszaki hiba miatt kiesett, a brit előnye 59 pontra nőtt az összetettben.

A pole pozícióból a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton vághatott neki a versenynek, és bár az időmérőn Valtteri Bottas a 2. leggyorsabb volt, a finn csak a 7. helyről rajtolhatott Szuzukában.

A második helyről tehát Hamilton bajnoki riválisa, Sebastian Vettel várta a piros lámpák kialvását, kinek autóján még percekkel a rajt előtt is gőzerővel dolgoztak a Ferrari szerelői, miután újabb műszaki hibák ütötték fel a fejüket.

Hamilton jól kapta el a rajtot, megőrizte a vezetést, Max Verstappen pedig az 1-es kanyarban el tudott menni csapattársa, Daniel Ricciardo mellett.

A holland nem sokkal később már Sebastian Vettelt támadta, és egy határozott manőverrel meg is előzte a németet. Vettel autójával szemmel láthatóan problémák támadtak, hiszen hamarosan Esteban Ocon, Ricciardo és Bottas is el tudott menni mellette. A Ferrari versenyzője a rádión arra panaszkodott, nincs elég erő az autóban.

Carlos Sainz az első körben saját hibájából a gumifalnak csúszott, ezzel utolsó versenye a Toro Rossónál kieséssel ért véget. A spanyol a soron következő, austini versenyen már a Renault színeiben áll rajthoz a Forma-1-ben.

1

A baleset miatt pályára küldték a biztonsági autót, mely a 3. kör végén hagyta el a pályát. Vettel mellett az újraindítás után Sergio Perez is el tudott menni, Verstappen viszont nem tudta támadni az élen autózó Hamiltont.

A verseny 4. körében Vettelt a bokszba hívták – a négyszeres világbajnok műszaki hiba miatt kénytelen volt feladni a Japán Nagydíjat.

Hirdetés

[tie_full_img]3[/tie_full_img]

A 8. körben Marcus Ericsson ütközött neki a gumifalnak, eközben Kimi Räikkönen el tudott menni Nico Hülkenberg mellett, és feljött a 8. helyre. Ericsson balesete miatt a virtuális biztonsági autós rendszer lépett érvénybe.

Az újraindítást Ricciardo használta ki jól, aki rögtön támadásba lendült, és a célegyenesben el tudott menni Esteban Ocon mellett. A Red Bull ausztrálja ezzel a manőverrel feljött a 3. helyre.

Bár Räikkönen a lágy gumikkal kezdte a versenyt, a tempója kiváló volt, és el tudott menni Felipe Massa Williamse mellett – a finn így a 14. körben már a 7. helyen autózott.

A finn tovább folytatta a menetelést, és 6 körrel később már Sergio Perez mellett is el tudott menni, újabb pozíciót javítva.

Verstappen a 22. körben érkezett első kerékcseréjére a 2. helyről, a következő etapra a Pirelli lágy abroncsait kapta meg.

Hamilton az élről 1 körrel később érkezett, és könnyedén visszatért a holland elé. Ricciardo állt tehát az élre, aki a 25. kör végén érkezett a bokszba.

[tie_full_img]5[/tie_full_img]

Valtteri Bottas vette át ezáltal az első helyet, aki mögé hamarosan megérkezett a csapattárs, Lewis Hamilton, akit pedig egyre inkább megközelített Max Verstappen.

A Mercedes jól taktikázott, Bottas ugyanis elengedte maga mellett Hamiltont, miközben Verstappen beszorult a finn mögé.

Bottast a 30. körben hívták ki első és egyetlen tervezett kerékcseréjére, Verstappen hátránya viszont néhány kör alatt 1-ről 3 másodpercre nőtt.

A 41. körben Nico Hülkenberg számára véget ért a verseny, autójának DRS-re ugyanis meghibásodott, amit a Renault szerelői nem tudtak megjavítani a bokszban.

Hamilton előnye ekkor 2,7 másodperc volt az őt üldöző Verstappennel szemben.

A 47. körben ismét jött a virtuális biztonsági autó, Lance Stroll ugyanis vélhetően felfüggesztéssel kapcsolatos probléma miatt kicsúszott a pályáról, és ezzel véget is ért számára a verseny.

A futam utolsó köreiben Bottas közel tudott kerülni a 3. helyen autózó Daniel Ricciardóhoz, előznie azonban nem sikerült.

Hamilton a verseny utolsó köreiben problémákra panaszkodott, emiatt Verstappen közel tudott kerülni hozzá, előznie azonban nem sikerült.

[tie_full_img]2[/tie_full_img]

Hamilton így végül nyert Szuzukában, győzelmének köszönhetően pedig 59 pontosra növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben.

A Red Bull ismét remek formát produkált, hiszen Verstappen és Ricciardo is dobogóra állhatott.

A 4. helyen Valtteri Bottas futott be, míg a Ferrari finn versenyzője, Kimi Räikkönen 6. lett a két Force India előtt.

[tie_full_img]4[/tie_full_img]

A Haas csapata első kettős pontszerzését érte el idén azzal, hogy Kevin Magnussent a 8., Romain Grosjeant a 9. helyen intette le a kockás zászló.

Pontot szerzett még Felipe Massa is a Williamsszel, akit Fernando Alonso hiába próbált megelőzni a verseny utolsó köreiben.

A Forma-1-es világbajnoki sorozat két hét múlva az Amerikai Nagydíjjal folytatódik majd.

A Japán Nagydíj végeredménye:

[tie_full_img]race[/tie_full_img]

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!