Friss hírek

Íme a tervek: Így rendeznek F1-es versenyeket Ausztriában!

Július első hétvégéjén, Ausztriában rajtolhat el a Forma-1 2020-as szezonja. A Red Bull Ring rögtön két versenyt is megrendez majd: az elsőt július 5-én, a másodikat egy héttel később. Dr. Helmut Marko, az energiaital-gyárosok motorsport-tanácsadója részleteket is elárult arról, hogyan bonyolítják majd le a zárt kapus versenyeket.

A Forma-1 vezetősége hétfőn jelentette be terveit a 2020-as évre vonatkozóan: a tervek szerint az idényt zárt kapus európai futamokkal kezdik, majd Eurázsia és Ázsia, aztán Amerika és a Közel-Kelet felé veszi az irányt a mezőny.

Az már kiderült, Ausztriában két versenyt is megtartanának júliusban, ehhez azonban egy rendkívül alapos procedúrát kell kidolgozni, hogy az F1-es mezőnyt teljesen elszeparálják a külvilágtól.

A RED BULL RING KÉSZEN ÁLL!

„Már most készen állunk, habár még három héttel az első versenyhétvége előtt is lesz lehetőségünk arra, hogy reagáljunk” – mondta a Red Bull tanácsadója a német SPORT1 televíziónak. „A szervezést viszont ezután már nem tudnánk megoldani, a pályabíróknak is intenzív tréningre van szükségük.”

Az már biztos, hogy az első versenyeket a lehető legkevesebb ember bevonásával próbálják meg lebonyolítani: nemcsak nézők, hanem a média munkatársai sem utazhatnak el a Red Bull Ringre, csupán a televíziós közvetítésért felelős csapat dolgozhat majd. De csökkentik a csapatok személyzetének nagyságát is.

„Más mód nincs, mivel a Liberty a lehető legkevesebb emberrel akarja megoldani a dolgot. Mindez része annak az észszerű bátorságnak, amely arra késztetett bennünket, hogy a mostani sokkhelyzet ellenére két versenyt is rendezzünk” – magyarázta Helmut Marko.

HOTELELHAGYÁSI TILALOM A VERSENYZŐKNEK IS

Ahhoz, hogy a versenyeket meg tudják rendezni, nagyon szigorú biztonsági intézkedésekre lesz szükség: kötelező lesz az arcmaszkok viselése, mint ahogy a kétméteres távolság megtartása is. Minden csapat külön szállást kap majd, és külön autókat, illetve minibuszokat. A szállásokat pedig a csapattagok csak a versenypályára való utazás céljából hagyhatják el.

Az erre vonatkozó pontos terveket a Liberty saját utazási irodája, a Formula One Travel dolgozza majd ki. A Red Bull Ring környékén található szállodák egy része az energiaital-gyártó tulajdonosa, Dietrich Mateschitz kezében van. A szállodaelhagyási korlátozás természetesen a versenyzőkre is vonatkozik: ők sem utazhatnak haza a két verseny közötti napokban.

„Az első verseny utáni csütörtökön ismét megnyitjuk a pályát a TV-s kötelezettségekhez, illetve a csapatok meetingjeihez. Előtte hétfőn, kedden és szerdán a csapatok munkatársainak magukról kell gondoskodniuk, és a hoteljükben kell maradniuk. Ez jelenti a teljes akadálymentesítést. Túlságosan időigényes és bonyolult lenne új koronavírus-tesztet elvégezni minden alkalommal, az ugyanis kötelező az érkezéskor. Csak azok léphetnek be Ausztriába, akik bizonyítani tudják negatív teszteredményüket.”

KATONAI REPÜLŐTÉR BEVONÁSA

A tervek szerint a csapatok külön charterjáratokkal érkeznek majd Ausztriába: a legtöbb istálló Angliából, míg az AlphaTauri és a Ferrari, valamint a Pirelli munkatársai Olaszországból. Hogy pontosan hol landolhatnak, arra két forgatókönyv létezik: vagy a Red Bull Ringtől mintegy 50 km-re lévő Grazban, vagy a pálya közvetlen szomszédságában lévő zeltwegi katonai repülőtéren.

Fotó: Red Bull

Helmut Marko egy speciális engedélyről gondoskodik, mely lehetővé teszi majd, hogy a katonai repteret polgári gépek is használhassák július első heteiben.

A Red Bull motorsport-tanácsadója azt mondja, nagy az optimizmus a versenyek megrendezésével kapcsolatban – lényegében csak egyvalami akadályozhatja meg a spielbergi idénynyitót.

„Ha a fertőzöttek száma drasztikusan növekedni fog a következő hetekben, akkor semmit sem tehetünk. Ez nem a mi irányításunk alatt áll” – mondta Marko.

A pontos 2020-as naptáron jelenleg is dolgozik az F1 vezetősége.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!