Friss hírek

Kedvező megállapodás után, nagy szigor mellett rendezik az F1-es Magyar Nagydíjat

Komoly biztonsági óvintézkedések mellett rendezik majd meg a Forma-1-es Magyar Nagydíjat július 17-19. között. Ennek részleteiről csütörtökön sajtótájékoztató keretében számoltak be, ahol elhangzott az is, milyen feltételek mellett tud a Hungaroring zárt kapus versenyt rendezni a koronavírus-járvány idején.

A Forma-1 vezetősége kedden jelentette be az első 8 európai verseny dátumát: az eredetileg augusztus elejére tervezett Magyar Nagydíjat végül július közepén rendezik, nézők azonban természetesen nem látogathatják az eseményt.

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt elárulta, komoly egyeztetések vezettek el odáig, hogy végül publikálni tudta európai programtervét a Forma-1.

Hirdetés
 

„Végig rugalmas partnerek voltunk, és az osztrákokkal, angolokkal együtt arra törekedtünk, hogy segítsük a Liberty Mediát annak érdekében, hogy ez a világbajnoki sorozat elinduljon” – mondta a szakember.

„Nagyon fontos lenne, hogy érvényes világbajnoki évadunk legyen, és 16-18 versenyt meg tudjanak tartani. Jó irányba mentünk, és aztán az angol helyzet miatt Silverstone-nal megrekedtek a tárgyalások, és ekkor kaptuk ezt az új időpontot.”

„Szerencsére mi rugalmasak voltunk, tudtunk reagálni, hiszen komplett pályával rendelkezünk, van egy nagyon erős állami háttér, amit nem minden promóter tud elmondani magáról.”

KEDVEZ A MAGYARORSZÁGI JÁRVÁNYHELYZET

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az eseményen arról beszélt, a többi európai országhoz képest rendkívül kedvező a járványhelyzet hazánkban.

„Azt gondolom, hogy mi rendelkezünk igazán evidenciával abban a kérdésben, hogy mennyire alacsony a fertőzöttek aránya, hiszen ezt egészen pontosan meg tudjuk adni. Ebből a szempontból Magyarországon a nagyon alacsony átfertőzött, és a rendkívül alacsony fertőzött személlyel rendelkező országok közé tartozik” – mondta a szakember.

„Ha én lettem volna a Forma-1 döntéshozója, akkor három rendezvényt tartanék Magyarországon!”

KÉT VERSENY LEHETŐSÉGE IS FELMERÜLT

Az egyébként szóba került, hogy Ausztriához és Nagy-Britanniához hasonlóan két futamot rendezzenek a Hungaroringen, ám erre végül nem kerül sor – legalábbis egyelőre!

„Volt egy olyan pillanat, hogy mi is két rendezvényt szervezünk egymás után” – mondta Dr. Palkovics László miniszter.

„De aztán minden országban pozitív irányba indult el a járványhelyzet, ezért csak egy versenyt rendezünk. Viszont nem zárnánk ki a másodikat sem, ha arról lenne szó.”

Gyulay Zsolt hozzátette: „Az, hogy Ausztria két versenyt rendez a szezon elején, az nyilvánvaló volt, hiszen az biztos volt, hogy ott fog elrajtolni a sorozat. Silverstone-ban pedig a csapatok jelentős része otthon van. Szóval valószínűsíthető volt, hogy ott is két verseny lesz.”

„A többi versenypálya esetében nem merült fel, nálunk viszont arról volt szó, hogy ha nem lesz Silverstone, akkor valószínűleg itt lesz két futam. Végül így alakult, de azt gondolom, ez így egyáltalán nem rossz nekünk.”

Fotó: Red Bull Racing

A Forma-1 vezetősége a későbbiekben dönt arról, hogy az első versenyeket követően hogyan alakul majd a versenynaptár, ám van esély arra, hogy további európai futamokat iktatnak be a programba, ha a vírushelyzet nem teszi lehetővé a többi kontinensen való szereplést.

Arra a kérdésre, hogy ősszel esetleg visszatérhet-e hazánkba az F1, Gyulay Zsolt így válaszolt: „Remélem, hogy ahhoz nem két-három hónapot kell tárgyalni, mint most! Alapvetően természetesen: fix pályával rendelkezünk, a kormányhatározat biztosítja a jogdíjfizetést. Nyilván új alkut kellene kötnünk, de az időjárási viszonyok szerint októberig tudunk versenyt rendezni: októberben érkezik a WTCR és a Kamion Európa-bajnokság is.”

„A pályánk tehát alkalmas erre, de jelenleg nehezen tudom ezt elképzelni. A Liberty számára a lényeg, hogy tudjon menni a világban, bevételeket tudjon generálni.”

ÚJ FELTÉTELEK, 2027-IG SZÓLÓ SZERZŐDÉS

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, mivel zárt kapus rendezvényt tartanak a Hungaroringen, nem jutnak bevételhez a jegyértékesítés által, így tárgyalniuk kellett a Liberty Mediával.

„Nagyon komoly jogdíjfizetésről van szó. Azért fizet egy ország, egy tartomány, vagy egy promóter jogdíjat, hogy jöjjenek a turisták, hogy itt költsenek pénzt. Az év eleje óta a Hungaroring Sport Zrt. gyakorlatilag elveszítette az összes bevételi lehetőségét, hiszen két részből állnak a bevételeink: egyrészt a pályahasznosításból, ahová nagyrészt külföldiek jönnek, másrészt a Forma-1-es jegybevételekből, ami a bevételeink 80 százalékát adja.”

„Természetesen a tárgyalások során is nyilvánvaló volt, hogy ettől elesik Magyarország, illetve a Hungaroring Sport Zrt., szóval rögtön elkezdtünk alkudni, hogy a leendő jogdíjból mennyit fizetünk ki. Azt tudom mondani, hogy nagyon jól sáfárkodtunk, hiszen sokat spóroltunk úgy az államnak, mint önmagunknak.”

„És hozzá kell tennem, komoly sportdiplomáciai sikernek tartom, hogy ennek kapcsán elkezdtünk alkudni annak érdekében, hogy az indexálás a következő években kevesebb legyen, és a 2026-ban lejáró szerződést 2027-ig toljuk ki.”

Palkovics László fejlesztési miniszter és Chase Carey a 2019-es Magyar Nagydíjon | Fotó: Hungaroring

AZ OSZTRÁK PÉLDA

A Forma-1 mezőnyét a magyarországi versenyhétvége során természetesen alaposan elszigetelik majd a külvilágtól – ebből a szempontból az évadnyitó futamoknak otthont adó Osztrák Nagydíj remek példaként szolgálhat.

„Külön kell választanunk a verseny résztvevőit, illetve az egyéb személyzetet. A maszkhasználat kötelező, fontos a megfelelő kézhigiénia lehetőségének biztosítása” – mondta Dr. Merkey Béla.

„Mi komplett laborral leszünk jelen a helyszínen, 50 percen belül PCR-eredménnyel tudunk szolgálni. Ez azt jelenti, hogy az aktív vírust ki tudjuk mutatni. Nagy számú vizsgálatot is tudunk végezni, természetesen az egyetemen. Ha szükséges, egyben 2000 vizsgálatot tudunk levenni néhány óra alatt, és ezek leletét legkésőbb 8 óra múlva biztosítani tudjuk.”

„A mozgásra kell nagyon odafigyelni. Megfelelően el kell választani azokat a csoportokat, akik együtt dolgoznak. Ha pedig találunk egy pozitív esetet, akkor rögtön izoláljuk és a megfelelő szabályok szerint történik egy egészségügyi vizsgálat, ezt követően pedig döntünk a továbbiakról.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!