Friss hírek

Kiderült, hogyan szeghette meg a költségplafon szabályait a Red Bull F1-es csapata

Sajtóértesülések szerint több területen is túlköltekezett a Red Bull a 2021-es Forma-1-es idény során, és állítólag 1,8 millió dollárral, azaz bő 750 millió forinttal költött többet, mint amennyire lehetősége lett volna a költségplafon miatt.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) még múlt héten jelentette be, a Forma-1-es csapatok pénzügyi beszámolóinak vizsgálata során arra jutott, hogy a Red Bull „kis mértékben” megszegte a financiális szabályokat azzal, hogy túlköltekezett. Hogy pontosan mennyivel, azt nem árulták el, ám legfeljebb 5 százalékos, azaz bő 7 millió dolláros szabályszegésről lehet szó.

Hogy milyen büntetést osztanak ki az osztrákokra, egyelőre nem tudni, a legfrissebb hírek szerint azonban az FIA nemrég ajánlatot tett a Red Bullnak: egy szerződésszegési elfogadónyilatkozatot terjesztett a csapat elé, mely a Forma-1 financiális szabályainak megfelelő eljárásmód az ilyen esetekre. Amennyiben a Red Bull aláírja ezt, elfogadja, bármilyen büntetést is kapjon az FIA-tól – anélkül, hogy fellebbezési joga lenne.

Hirdetés
 

Egybehangzó sajtójelentések szerint a Red Bull mintegy 1,8 millió dollárral, átszámítva bő 750 millió forinttal lépte túl a költségplafont, és úgy tudni, a csapat több tekintetben is megszegte az FIA pénzügyi szabályzatát, melyet nem mellesleg rendszeresen frissítettek az elmúlt hónapok során.

Az egyik terület a gyári, illetve a pályaszéli étkeztetés költségeinek felosztása, ezen kívül az elbocsátással, illetve táppénzzel kapcsolatos problémák is felmerültek kulcsfontosságú alkalmazottakkal kapcsolatban.

Az autók üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó terület pedig a fel nem használt pótalkatrészekre vonatkozik: azokat a szezon végén átadták a csapat „örökségvédelmi” osztályának, hogy demóautókon, illetve a 2021-es autó idei tesztjein használják őket, így pedig nem esnek a költségvetési plafonnal kapcsolatos korlátozások alá. Úgy tudni, az FIA még idén júniusban is egyértelműsítést küldött ki a csapatoknak ezzel kapcsolatban, holott a pénzügyi beszámolókat már márciusban be kellett küldeniük a csapatoknak.

Van továbbá egy, az Egyesült Királyságra vonatkozó adózási probléma is, mely hasonló procedurális szabálysértést eredményezett a Red Bull részéről, mint amilyenbe az Aston Martin belefutott. Van ugyanis az országban egy Kutatási és Fejlesztési Kiadási Hitel [RDEC], melyet olyan vállalkozók igényelhetnek, akiket egy nagyobb vállalat bérel fel kutatási és fejlesztési munkákra. A minősített kutatási és fejlesztési ráfordítások 13 százalékára pedig adójóváírás igényelhető, a Red Bull tehát vélhetően visszatérítést várt az adóhivataltól, azt azonban végül nem kapta meg, így jelentősen nőtt a 2021-es költségvetés.

A hírek szerint Christian Horner austini idő szerint szombat délelőtt tart sajtótájékoztatót.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kiderült, hogyan szeghette meg a költségplafon szabályait a Red Bull F1-es csapata
Ricciardo a McLarenről: Volt egy olyan sejtésem, hogy valami készül
Verstappent választották az év autóversenyzőjének
FIA-elnök: A Red Bull fair büntetést kapott, noha a riválisok vért akartak!
Verstappen elárulta, melyik volt a leggyengébb hétvégéje idén
Wolff: Senki más nem fog nyolc világbajnoki címet szerezni

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!