Költségcsökkentés nélkül gyártókat veszített volna el a Forma-1

Esteban Ocon (FRA) Renault F1 Team RS20. Formula One Testing, Day 3, Friday 28th February 2020. Barcelona, Spain.
Fotó: Renault
Gyártókat veszített volna el a Forma-1 a koronavírus-járvány következtében, ha nem vezetik be a jelentős mértékben csökkentett költségvetési plafont 2021-re – mondja a száguldó cirkusz sportigazgatója, Ross Brawn.

A Forma-1 2021-es idénye a korszakváltásról szólt volna, hiszen új technikai szabályokat vezettek volna be a királykategóriában. Ezeket azonban a 2022-es idényre halasztották, annak érdekében pedig, hogy a csapatok átvészeljék a vírus okozta krízisidőszakot, számos költségcsökkentő intézkedést hoztak.

Az eredetileg 175 millió dollárosra tervezett költséglimitet például 145 millió dollárban határozták meg 2021-re, sőt, a fejlesztéseket is befagyasztották a jövő évre.

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója szerint a költségplafon csökkentése létfontosságú volt ahhoz, hogy a száguldó cirkusz ne veszítsen el gyártókat.

„Ez a krízis megadta azt a lehetőséget, amiről tudtuk, hogy a költségplafon biztosítana. Amint meghatározunk egy költségvetési limitet, mindig lehet változtatni rajta. Mielőtt ez az egész bekövetkezett, azt mondtuk, hogy amennyiben valaha szembe találjuk magunkat egy krízissel a jövőben, változtatni tudunk a költségplafon mértékén, és mindannyian elfogadhatjuk az ideális változtatásokat” – mondta a szakember.

„Azt gondolom, anélkül, hogy a csapatok visszamentek volna az igazgatóságaikhoz és gyártóikhoz, és azt mondták volna, ’nézzétek, a Forma-1 létfontosságú, és kevesebbe is fog kerülni a jövőben’, kétlem, hogy meg tudtunk volna tartani ennyi gyártót, vagy nagy csapatot.”

„Amikor egy gyártónak meg kell hoznia bizonyos gazdasági intézkedéseket, és a Forma-1-ben még mindig limit nélküli költés folyik, az nehéz érv… Így viszont sikerült megtartanunk a fő játékosokat, és ez azért történt, mert azt tudtuk mondani, hogy gazdasági szempontból fenntarthatók leszünk.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS