Közel az új sprintfutamos formátum véglegesítése a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Közel az új sprintfutamos formátum véglegesítése a Forma-1-ben

Egy hét múlva már Azerbajdzsánban vendégeskedik a Forma-1 mezőnye, egyelőre azonban még nincs hivatalos bejelentés azzal kapcsolatban, hogy valóban átalakítják-e az elmúlt években alkalmazott sprintfutamos formátumot. A csapatok támogatják az új elképzelést, noha vannak azért komoly aggályok is.

Ahogyan arról korábban az F1Világ is beszámolt, a szezon első sprintfutamos hétvégéjén, Bakuban várhatóan megreformálják majd az eddig látott formátumot: a legfőbb változás, hogy a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről nem a szombati sprint döntene, annak ugyanis külön időmérőt rendeznének szombat délelőtt.

A formátum módosítását valamennyi istálló támogatja, ám több kérdés is felmerült annak alkalmazása kapcsán, például az, hogy az újítás miképp befolyásolja majd a parc fermére vonatkozó előírásokat, illetve, hogy hogyan érinti a felhasználható gumiszettek számát, valamint a motorhasználatra vonatkozó korlátozásokat.

Az új formátumot a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának (WMSC) kell majd ratifikálnia, ám ez egyelőre még nem történt meg. Az Aston Martin sportigazgatója, Andy Stevenson viszont a napokban azt mondta, nincsenek már messze ettől.

„Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy véglegesítsük a formátumot. Szorosan együttműködünk az FIA-val, és gondosan átrágjuk magunkat rajta a mérnökeinkkel és a stratégáinkkal, hogy működőképes legyen” – fogalmazott. „Mindannyian támogatjuk az új formátumot, de meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a szabályok úgy működnek majd, ahogyan szándékozzuk, hogy működjenek.”

Stevenson azt mondja, főleg azért támogatják az újítást, mert így „a versenyzők keményebben nyomhatják, és több kockázatot vállalathatnak” a sprinten, hiszen nem annak eredménye fogja meghatározni a verseny rajtsorrendjét.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner ugyanakkor azt gondolja, elég nagy kockázatot vállalnak azzal, hogy Bakuban, egy utcai helyszínen vezetik be az újítást.

„A helyzet az, hogy teljesen nevetséges az év első sprintfutamát egy olyan utcai pályán tartani, mint az azeri. „A látványosság szempontjából, rajongói szemszögből viszont valószínűleg ez lesz az év legizgalmasabb sprintfutama.”

„De a költségek szempontjából itt csak összetörni lehet az autót, rengeteg pénzbe kerül. Egy verseny is már bőven elég Bakuban, szóval az, hogy most kettő lesz… Bőven lesz majd akció!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Közel az új sprintfutamos formátum véglegesítése a Forma-1-ben
Mercedes: A Red Bull idegesebb lehet, hogy közszemlére került a padlólemezük
De Vries szerzett egy jó pontot Helmut Markónál
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük
Lassan nekilát a saját váltó fejlesztésének az Aston Martin

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!