Lelassítják a kerékcseréket az F1-ben a Magyar Nagydíjtól kezdve! - F1VILÁG.HU

Lelassítják a kerékcseréket az F1-ben a Magyar Nagydíjtól kezdve!

HIRDETÉS
Biztonsági aggályok miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, a Magyar Nagydíjtól kezdődően lelassítja a bokszkiállásokat a Forma-1-ben.
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 20: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda makes a pitstop during the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 20, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Tavalyhoz hasonlóan a Red Bull csapata az idei évben is kiemelkedő teljesítményt nyújt a kerékcserék során: Max Verstappen autóján a Bahreini Nagydíjon 1,93 másodperc alatt cseréltek kereket az osztrák istálló szerelői, de Portimaóban és Bakuban is 2 másodperc alatti kerékcserét abszolváltak az energiaital-gyárosok.

A feltételezések szerint a kerékcserék során manapság a vártnál több automatizmust használnak a csapatok, ez teszi lehetővé azt, hogy egyre többször rekordot döntsenek a bokszutcában.

A Forma-1 technikai szabályzata kimondja, a kerék eltávolítására vagy felszerelésére használt rendszereket csak sűrített levegő vagy nitrogén hajthatja, és bármilyen szenzor csak passzív szerepet kaphat a bokszkiállások során.

Úgy tudni, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) főleg a 12.8.4-es szabály utóbbi, szenzorokra vonatkozó részét akarja szigorúbban monitorozni és betartatni.

A hírek szerint az FIA lépése nem egy meghatározott csapat ellen szól, csupán amiatt aggódnak, hogy az automatizált procedúrák potenciálisan veszélyhelyzetet teremthetnek.

A Stájer Nagydíj előtt az FIA minden csapatot levélben tájékoztatott arról, hogy a mogyoródi versenytől kezdve a bokszutcai procedúrákba egyfajta toleranciahatárt iktatnak be.

Eszerint 0,15 másodpercnek el kell telnie, mire jelzik az emelős embereknek a kerékanyák rögzítését, és további 0,2 másodpercnek ahhoz, hogy az autó leengedését követően jelezzék az elindulás lehetőségét a versenyzőknek.

A csapatok három versenyt kaptak arra, hogy felkészüljenek a változásra. Úgy tudni, az új technikai direktívának köszönhetően 2-3 tizedmásodperccel lehetnek lassabbak az F1-es kerékcserék.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!