Már két etap után látszott, Hamilton „komoly problémát” fog okozni a riválisoknak

Lewis Hamilton, McLaren, 2008
Fotó: McLaren
Lewis Hamiltonnak annak idején elég volt két etap ahhoz, hogy jelezze riválisainak, „komoly problémát” fog jelenteni számukra az elkövetkezendő években – ezt mondja a brit versenyző egykori csapattársa, Pedro de la Rosa.

Hamilton 2007-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, és az azt megelőző év szeptemberében vezette először a McLaren F1-es versenyautóját.

Akkor épp Pedro de la Rosa volt az istálló egyik versenyzője, és abban bízott, a következő idényre is szerződést kap a csapattól – az említett teszten pedig Hamilton mellett ő is autóba ült.

A spanyol versenyző a Forma-1 hivatalos podcastjében nemrég felidézte a 2006-os teszten történteket. Azt mondta, Hamilton második etapja után kénytelen volt megváltoztatni a britről kialakított véleményét.

„Ekkor változott meg a véleményem. Két autónk volt, ott tesztelünk, és ez volt az első alkalom, hogy Forma-1-es autóba ült. Megtett egy etapot, és sehol nem volt… Emlékszem, Philip Prew-vel néztük az adatait, ő volt akkor az én mérnököm. Szóval figyeltük az adatokat, Philip pedig azt mondta: ’A srácnak sokat kell még fejlődnie az évek során… hosszú út vár Lewisra, de jó lesz, csak időt kell neki adnunk, bla-bla-bla’. Én meg úgy voltam vele, ’igen, igen, igen’.”

„Aztán én is megtettem egy etapot, visszamentem a bokszba, megnéztem a köridőket, és azt láttam, hogy Lewis volt a leggyorsabb. A második etapján! Bámultam az adatokat és azt kérdeztem: ’Mi történt?’.”

„Azt válaszolták, ’nos, új gumikat adtunk neki’.”

„Szóval néztem az adatokat, és nagyon gyors volt a Copse-Becketts-Maggots kombinációban. Ekkor eszméltem rá, mekkora potenciál van Lewis Hamiltonban. Másodpercekig néztem csak az adatokat, de rá kellett jönnöm, hogy komoly problémáink lesznek.”

De la Rosa elárulta, hamar világossá vált az, hogy Hamilton lesz Fernando Alonso csapattársa 2007-ben, ám nem érez keserűséget emiatt.

„Ez volt élete első F1-es tesztje, még csak a második etapját futotta Silverstone-ban, de rá kellett jönnöm, hogy ez a srác nagyon-nagyon gyors.”

„Rengeteg versenyzőt láttam már életemben, voltam nagyon jó versenyzők mellett, és megtiszteltetésnek is érzem ezt. De amikor Lewist láttam, azt gondoltam, ’wow, ő nagyon különleges’. És amikor az idény véget ért, tudtam, hogy Lewis fog az autóban ülni jövőre, és már azt is tudtam, hogy Fernandót leszerződtették.”

„De örültem neki, mert azt mondtam magamnak, ’ha én Ron [Dennis] helyében lennék, vagy Martinéban [Whitmarsh], ugyanezt a döntést hoznám, mert Lewis hihetetlenül gyors, Fernando pedig, ahogy azt mindannyian jól tudjuk, mega!’.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS