Friss hírek

Marko: A Ford csak névadó lesz a Red Bullnál, a motort mi fejlesztjük

Szinte teljes egészében a Red Bull Milton Keynes-i központjában készülnek majd az osztrák istálló Forma-1-es motorjai 2026-tól, a Ford legfeljebb az akkumulátortechnológiában szerzett tapasztalatával nyújt segítséget a csapatnak.

Az energiaital-gyárosok még februárban jelentették be, szövetségre lépnek a Forddal, így az amerikai gyártó 2026-ban visszatér a száguldó cirkuszba. Már a bejelentéskor tudni lehetett, az együttműködés inkább üzleti, mint technológiai lesz, a Red Bull ugyanis az új motorérára saját magának fejleszti majd V6-os erőforrását.

Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Speed Week című lapnak részleteket is elárult arról, hogyan találtak egymásra a felek.

Hirdetés
 

„Mindkét fél közeledett a másik felé. Az egyeztetéseket személyesen az elnök, Bill Ford, valamint Jim Farley vezérigazgató folytatta a mi csapatfőnökünkkel, Christian Hornerrel, akinek én voltam a segítségére” – mondta az osztrák szakember.

A Red Bull korábban a Porschéval is egyeztetéseket folytatott, a német gyártóval azonban végül nem tudtak megállapodni, az osztrák csapat ugyanis szerette volna megőrizni függetlenségét. Ez a szemlélet azóta sem változott.

„A Forddal való tárgyalások később kezdődtek. Még ha a csapatot Red Bull Fordnak, vagy Ford Red Bullnak hívják is, a motor kizárólag a Red Bull Powertrainstől érkezik. A Ford az akkumulátortechnológiában lesz érintett.”

A Red Bull az elmúlt években szerzett világbajnoki címek után idén is bombaformában kezdte a Forma-1-es idényt, a színfalak mögött azonban komoly változások zajlanak – elsősorban Dietrich Mateschitz tavalyi halála után. Az üzletember feladatait a vállalat új vezérigazgatója, Oliver Mintzlaff vette át.

„Kétszer találkoztunk. Azt még látnunk kell, hogyan reagál majd az elképzeléseinkre. A Red Bull Racing mindig nagyon független volt” – folytatta Marko, majd hozzátette, természetesen nagyon hiányzik neki Mateschitz.

„Most már nem az van, hogy telefonon jelentek minden egyes edzés és verseny után. A közvetlen, személyes és barátságos kapcsolat már nincs jelen. Didi egy látnok volt. Ezt én már nem látom.”

A Red Bull tanácsadója pontosan emiatt azt sem tudja, meddig marad még az osztrák vállalatnál.

„Szabad ember vagyok. Bármikor abbahagyhatom, ha már nem érzem jól magam. Meglátjuk, mit tartogat a jövő.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!