Marko elárulta, mi volt a legfőbb probléma Albonnal - F1VILÁG.HU

Marko elárulta, mi volt a legfőbb probléma Albonnal

HIRDETÉS
A Red Bull Forma-1-es csapatánál mindent megtesznek azért, hogy Alexander Albon hasznos tagja maradjon az istállónak. A thai versenyzőt ugyanis lecserélték Sergio Perezre, ám továbbra is számítanak rá az energiaital-gyárosok.
IMOLA, ITALY - OCTOBER 31: Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 31, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Albon a 2020-as szezonban képtelen volt felvenni a versenyt csapattársával, Daniel Ricciardóval, a Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko pedig elárulta, a legfőbb problémát a következetlenség okozta a fiatal pilótánál.

Míg Verstappen képes volt alkalmazkodni a körülményekhez, és mindig a legjobbat hozta ki a Red Bull nehezen kezelhető autójából, Albon bizonytalan volt – ráadásul nemigen tudott közelebb kerülni a hollandhoz az idény során.

A Red Bull végül nemrég jelentette be, helyét Sergio Perez veszi át, Albon pedig tartalékosként, illetve tesztpilótaként marad az istállónál.

„Albon problémája a következetlenség volt” – mondta Marko a Motorsport-Total.com című lapnak.

„És ez túl könnyen előjött, például akkor, amikor intenzívebb lett a szél, vagy más irányból fújt. Vagy amikor a gumi elkezdett degradálódni. Olyankor aránytalanul sok időt veszített.”

„A mi autónk nagyon érzékeny volt a szélre. Maxnak viszont sikerült elkerülnie az efféle dolgokat. Vegyük például a Hungaroringet. Az egyik kanyarban elfelejtette bezárni a DRS-t. Átszáguldott rajta, majd azt mondta, hogy az autó kissé nyugtalan volt.”

„És ha azt nézzük, Ricciardón kívül senki sem tudott egy szinten teljesíteni vele.”

Marko elismeri, Albonnak nem volt egyszerű feldolgozni azt, hogy ilyen erős csapattárssal kell megbirkóznia.

„Ez határozottan egy mentális történet is. Amikor olyan csapattársad van, aki mindig csúcsformában teljesít, nem számít, milyen az autó, az komoly szerepet játszik. És természetesen a hírek, valamint a nem kielégítő eredmények bizonytalanná tették. A Verstappennel szembeni különbsége pedig nőtt, nem csökkent a szezon során. Marginálisan, de nőtt.”

Hirdetés

Fotó: Red Bull/Getty Images

Marko beszélt arról is, mindent megtesznek azért, hogy Albon hasznos tagja maradhasson a Red Bull F1-es csapatának.

„Horner a bejelentés előtti pénteken beszélgetett vele. Nyugodtan fogadta a hírt. Biztosítottuk arról, hogy széles körben fogjuk őt használni a tesztek során. A 2022-es gumikat ki kell próbálni, erre külön tesztek lesznek. Nagyon sokat fog vezetni a szimulátorban. És sok futamon tartalékos lesz. Ez nálunk négy autóra értendő. Szóval van esély arra, hogy beültetjük.”

„Ezenkívül készek vagyunk kölcsönadni, ha egy másik csapatnál felmerül, hogy rövid időn belül szükségük van egy pilótára. Azért, hogy versenykilométereket tudjon elérni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!