Nem mondott le az F1-ről Franciaország, hajlandó lenne kétévente versenyt rendezni - F1VILÁG.HU

Nem mondott le az F1-ről Franciaország, hajlandó lenne kétévente versenyt rendezni

HIRDETÉS
Nincs kizárva, hogy a Forma-1 mezőnye hamarosan újra ellátogat majd Franciaországba, felmerült ugyanis, hogy a Paul Ricard versenypálya egy másik helyszínnel évenkénti rotációban fogadja majd a száguldó cirkuszt.
LE CASTELLET, FRANCE - JULY 24: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Ferrari F1-75 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 and the rest of the field into turn one at the start during the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on July 24, 2022 in Le Castellet, France. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Franciaország tavaly még vendégül láthatta a királykategóriát, az idei versenynaptárban viszont már nem kapott helyet, a versenypálya tulajdonosai viszont még nem mondtak le a Forma-1-ről, és a jövőben szeretnének újra versenyrendező helyszín lenni. A helyzetet viszont nehezíti, hogy a tradicionálisnak számító európai versenypályáknak is nehéz dolguk van, a Forma-1 ugyanis egyre inkább terjeszkedik a többi kontinensen – idén például Amerikában három versenyt is megrendeznek.

Franciaországhoz hasonlóan Németország sem rendez futamot idén: Hockenheimben utoljára 2019-ben rendeztek versenyt, a pandémia idején, 2020-ban pedig a Nürburgring látta vendégül az F1-es mezőnyt. Előbbi versenypálya tulajdonosai pedig azt mondják, ők továbbra sem engedhetik meg maguknak azt, hogy évente fogadják a száguldó cirkuszt, egy rotációs megoldás azonban vonzó lehet számukra.

„Csak azt a hatalmas erőforrást kötnénk le, mely ahhoz szükséges, hogy kétévente Forma-1-es versenyt rendezzünk, megtartva a Forma-1-es versenypálya imázsát és státuszát. Ebből a szempontból ez abszolút ideális megoldás volna” – mondta az Auto Bildnek Jorn Teske, a Hockenheimring vezetője.

Úgy tudni, a versenypálya tulajdonosai egyeztetéseket is folytatnak a Forma-1 elnök-vezérigazgatójával, Stefano Domenicalival, a Teske által felvázolt megoldás pedig Franciaországnak is mentőövet dobhat.

„Európában talán most új módja lesz a Forma-1-es versenyrendezésnek” – mondta Jean Alesi, a Paul Ricard versenypálya nemrég kinevezett elnöke. „Ez segíthet abban is, hogy pénzt spóroljunk. Talán Spa, vagy egy Osztrák Nagydíj, vagy esetleg Imola rotál majd velünk. Minden nyitott.”

A korábbi Forma-1-es versenyző szerint Franciaországban nemcsak anyagi, hanem politikai problémák is felmerültek.

„A Forma-1-ben ma 32 ország szeretne nagydíjat rendezni. De csak 23 hely van a naptárban. Szóval az F1 emberei előtt majdhogynem térden állva könyörögnek, mondván, ’légyszi, légyszi, gyertek – tárt karokkal várunk titeket!’. De Francioarszágban nem ez a helyzet.”

„Az elmúlt 5 évben – eltekintve persze a koronavírus által sújtott évtől – nagyon eredményes nagydíjat rendeztünk, melyet politikusaink ennek ellenére elkerültek. Nem a régióról beszélek, hiszen nekik volt köszönhető az F1 visszatérésre. De azt egy kicsit rosszallják, hogy nincs ott az elnök az F1-es rajtrácson. Ez teljesen megszokott bármelyik nagydíj esetében – ha nincs ott a király, akkor ott van a miniszterelnök. Ha tehát nem látogat ki a mi elnökünk, az baj. Mindenki más arra használja az F1-et, hogy közvetítse az országáról kialakult képet.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!