Norrisé a pole Austinban, Verstappen rajtol mellőle - F1VILÁG.HU

Norrisé a pole Austinban, Verstappen rajtol mellőle

HIRDETÉS
A McLaren versenyzője, Lando Norris szerezte meg a rajtelsőséget a Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén. A brit versenyző 3 századmásodperccel utasította maga mögé Max Verstappent, aki igencsak sajnálhatja, hogy utolsó gyorskörét nem tudta befejezni a sárga zászlók miatt.

A Forma-1 mezőnyét száraz pálya és kedvező időjárási körülmények fogadták Austinban: a 28˚C-os levegőhőmérséklethez 38˚C-os aszfalthőmérséklet társult, a sprintfutamon, illetve a pénteki sprintidőmérőn látottak alapján pedig igencsak kiélezett küzdelemre volt kilátás a négy élcsapat között.

Q1

A kvalifikáció első szakaszában már természetesen a Pirelli lágy abroncsai kerültek fel a versenyautókra, a köridők pedig folyamatosan javultak az újraaszfaltozáson átesett versenypályán. A legjobb köridőt a nyitószakaszban végül Max Verstappen futotta meg Charles Leclerc és Liam Lawson előtt. Nem múlt el negatív meglepetés nélkül a Q1: Lewis Hamilton nem tudta beverekedni magát a második szakaszba, így a hétszeres világbajnok csak a 19. helyről kezdheti meg a vasárnapi száguldást. Hozzá hasonlóan kiesett a Q1-ben a két Williams, valamint a két Sauber is.

Q2

A második szakaszban Verstappen állította fel a mércét az élen, hamarosan azonban érkezett Norris, és 2 tizedes előnnyel átvette a vezetést, miközben Piastri 5 ezredmásodpercre megközelítette a holland világbajnokot. Leclerc számára nem kezdődött jól a Q2, gyenge kört futott a monacói, így az utolsó percekben mindenképpen javítani kellett. Ez sikerült is neki, feljött a 3. pozícióba, az időközben újra az élre álló Verstappen, illetve Norris mögé. Az utolsó másodpercekben aztán Sainz is begyorsult, 2 tizedre megközelítette Verstappent, így végül a 2. legjobb idővel zárta a Q2-t.

Sikeresen beverekedte magát a top 10-be a két Red Bull, a két McLaren és a két Ferrari is, George Russell a 7. idővel jutott tovább, és Q3-ba került Pierre Gasly, Fernando Alonso és Kevin Magnussen is. Yuki Tsunoda, Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Lance Stroll és Liam Lawson végül elesett a továbbjutástól, utóbbi versenyző azonban eleve rajtbüntetést kap motorcsere miatt.

Q3:

Az időmérő utolsó szakaszában az első mért körök után Norris állt az élre: a brit 1 perc 32,330 másodperces időt futott. Verstappen 31 ezredmásodpercre közelítette meg őt de volt több hiba is gyorskörében. Sainz a 3., Leclerc a 4. helyről várhatta a folytatást Piastri és Russell előtt, míg Perez első gyorskörét törölte a versenyirányítás.

Második nekifutásra Verstappen nagyon erős kört kezdett meg, míg Norris az első szektorban nem tudott javítani, George Russell azonban hibázott a pálya hátsó részében és a sóderágyba csúszott. Mivel emiatt előkerültek a sárga zászlók, senki nem tudott javítani, így a pole pozíciót Lando Norris szerezte meg Austinban.

Hirdetés

A brit versenyző F1-es pályafutása 7. rajtelsőségét szerezte meg, Verstappen rajtolhat tehát mellőle a 2. helyről. A második sorban a Ferrarik foglalhatnak helyet, őket Oscar Piastri és George Russell követi majd.

Az időmérő végeredménye:

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Norrisé a pole Austinban, Verstappen rajtol mellőle
Lawson-parádé Austinban: A mezőny végéről indulva szerzett pontokat a visszatérő tehetség
Piastri elismerte, szenvedős volt számára az austini hétvége
A felháborodott Wolff szerint a Red Bull hazudik az FIA-nak
Sainzot igencsak motiválja a Ferrari kiváló formája

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!