Friss hírek

Óriási lépés a gyógyulás útján: Zanardi már képes a beszédre!

Óriási lépést tett meg a gyógyulás útján a tavaly júniusban kis híján végzetes balesetet szenvedő Alex Zanardi! Olasz lapértesülések szerint a korábbi Forma-1-es versenyző ma már újra képes a beszédre!

Az olasz sportoló tavaly nyáron, kézzel hajtható triciklijével szenvedett közúti balesetet: egy teherautóval ütközött össze, azóta pedig számos operáción átesett, jelenleg is kórházban kezelik.

A Corriere della Sera című lap még decemberben számolt be arról, a korábbi paralimpiai bajnok kézjelzésekkel reagál a hangokra, agyműtétei után ugyanis hallása és látása is jelentősen javult. Már akkor azt írták az olasz sajtóban, képes a kézfogásra, illetve hüvelykujját is fel tudja mutatni a különféle kérdésekre reagálva.

Az említett lap most pedig már arról ír, Zanardi újabb nagy lépést tett meg a gyógyulás után, újra képes ugyanis a beszédre.

„Nagyon megindító pillanat volt a család számára, amikor Alex elkezdett beszélni. Hihetetlen volt” – idézi a Corriere della Sera Frederica Alemanno agyspecialistát.

A neurológus beszámolt arról is, az 54 esztendős sportoló egy úgynevezett ébrenléti kraniotómián is átesett. Ez egy olyan idegsebészeti eljárás, mely során a beteg ébren van, az agy bizonyos területeit pedig elektromos impulzusokkal kezelik.

„A páciens életminőségének javítására szolgál ez” – magyarázta Alemanno. „Először teszteket végeznek rajta annak meghatározása céljából, hogy milyenek az észlelései, az emlékezése, a gondolkodása, hiszen az agyi sérülés az agy bizonyos területeit érinti.”

„Az eljárás soron az agy meghatározott területeit elektromos impulzusokkal kezeljük. Ha például azon agyterületen dolgozunk, mely az emlékekért felelős, akkor a benyugtatózott, ugyanakkor nem altatott pácienseknek kérdéseket teszünk fel olyan képekről, amiket mutatunk nekik.”

Zanardinak nem a tavalyi volt az első súlyos balesete: 2001-ben a Lausitzringen a CART-sorozat versenyén egy óriási ütközés következtében mindkét lábát elveszítette. Azóta négy aranyérmet szerzett a paralimpiákon, 2012-ben Londonban, valamint 2016-ban, Rióban.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!