Perez megelőzte Leclerc-t a sprint győzelméért - F1VILÁG.HU

Perez megelőzte Leclerc-t a sprint győzelméért

Az élről rajtoló Charles Leclerc a tizenhétből csak hét körön át tudta őrizni a vezetést az Azeri Nagydíj sprintversenyén Sergio Perezzel szemben. A győztes mexikói ezáltal a tabellán két ponttal csökkentette hátrányát a most harmadik Max Verstappennel szemben, akinek George Russell-lel kellett megvívnia.

A közép-európai idő szerint 15:30-kor startoló sprintversenyt a teljes táv harmadára, 17 körre írták ki, a mezőnyben pedig a közepes keverékű gumi bizonyult a legnépszerűbb választásnak.

A rajtnál Leclerc megőrizte a vezetést Perez előtt, a második sorban viszont Russellé volt az erősebb rajt, a brit ennek köszönhetően az első kanyarokban végig szorongatni tudta Verstappent a belső íven, s végül a 3-asban elé is tudott kerülni, noha csak a két autó enyhe érintkezése után. A negyedik helyre csúszó Verstappen nem repesett az örömtől a manőver után, szerinte a Mercedes pilótája szabálytalan volt, s mint a mérnökétől megtudta, még a padlólemeze és az oldalszekrénye is megsérült.

 

Az első kör végén Yuki Tsunoda balesete akasztotta meg a versenyzést: a japán a 15-ös kanyarban falnak csapódott, ami jobb hátsó kerekét és egyéb törmelékeket is a pályán hagyott. Az AlphaTauri kerék- és szárnycsere után visszaküldte ugyan a japánt a versenybe, nem tudva, hogy az autó felfüggesztésének sérülése miatt az vezethetetlen maradt. A takarítás először virtuális, majd fizikai biztonsági autó mellett zajlott, és csak az ötödik körben engedték ismét szabadjára a mezőnyt.

Ekkor pár másodperc leforgása alatt a Mercedes mindkét pilótája visszaesett egy pozícióval. Verstappen remekül helyezkedve előzte vissza azonnal Russellt a célvonalon való áthaladást követően, míg Hamilton Sainzt próbálta támadni a külső íven, de miután a ferraris az 1-es kanyarban kívülre szorította, a másik spanyol, Fernando Alonso a lehetőségre lecsapva elvette tőle a 6. helyet.

Perez eközben az éllovas nyomában maradt és a 8. kör kezdetén, az 1-es kanyarban a DRS segítségével sikerült is átvennie a vezetést. A mexikói a várakozásokkal ellentétben nem tudott gyorsan ellógni, Leclerc körökön át a nyomában maradt egy másodpercen belül, de a hajrához közeledve kissé leszakadt, közelebb engedve magához Verstappent is.

Az utolsó körökben már nem történtek pozícióváltások a pontot érő első nyolc helyen, utolsóként Lance Stroll előzte meg Alexander Albont, megfosztva a Williams pilótáját az egy ponttól.

Sprintgyőzelmének köszönhetően Perez két ponttal csökkentette lemaradását csapattársával szemben a tabellán: jelenleg Verstappen neve mellett 75, a mexikóié mellett pedig 62 egység áll.

Az Azeri Nagydíj programjából már csak a fő verseny maradt hátra, amit vasárnap közép-európai idő szerint 13 órától rendeznek.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Perez megelőzte Leclerc-t a sprint győzelméért
Átcsábította a McLaren a Red Bull mérnökigazgatóját
Mercedes: A Red Bull idegesebb lehet, hogy közszemlére került a padlólemezük
De Vries szerzett egy jó pontot Helmut Markónál
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!