Friss hírek

Pirelli: Több időt kellett volna adni Kubicának

Fotó: Pirelli

A Pirelli motorsport-főnöke, Mario Isola szerint Robert Kubica megérdemelne még egy lehetőséget arra, hogy bizonyítson, szerinte ugyanis a lengyel elég gyors még a Forma-1-hez.

Kubica tavaly a Renault színeiben tesztelt a Hungaroringen, majd a Williamstől kapott lehetőséget: előbb a csapat korábbi modelljével, majd Abu Dhabiban már a 2017-es versenygéppel.

Bár a lengyel jó eséllyel pályázott Felipe Massa megüresedő helyére, a legfrissebb hírek szerint eldőlt, hogy a brit istálló Szergej Szirotkint ülteti egyik autójába idén. A hivatalos bejelentésre az F1VILÁG értesülései szerint jövő héten kerülhet sor.

Úgy tudni, Kubicáék nem tudtak versenyre kelni azzal a pénzösszeggel, amit Szirotkin és támogatója, az SMP kínált a Williams üléséért – ám hallani arról is, hogy a csapat nem feltétlenül volt elégedett Kubica teljesítményével Abu Dhabiban, és orosz vetélytársát egyszerűen jobb választásnak tartják.

A Pirelli szerint viszont Kubica kellően gyors, ám időt kellett volna neki adni.

„Úgy hiszem, Robert egy professzionális versenyző, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik, habár jó ideje nem vezetett már Forma-1-es autót” – mondta Mario Isola, az olasz gumigyártó F1-es főnöke.

„De megvan az ösztöne hozzá. Nyilván kikértem a véleményét a gumikról, és precíz elképzelései vannak a teljesítményre és a degradációra vonatkozóan, illetve arról is, hogy hogyan kell vezetni velük.”

„Teljesen világos, hogyha egy olyan versenyzőt próbálsz ki, aki 6-7 éve nem vezetett már Forma-1-es autót, miközben az a Forma-1-es autó teljesen megváltozott azóta a leszórítóerő, a gumik, és minden más tekintetében… nos, valójában vezetett már a mi guminkkal a 2011-es előszezoni teszteken Valenciában, szóval nem teljesen igaz, hogy soha nem használta a mi abroncsainkat. És gyorsan tudott alkalmazkodni.”

„De ne keltsük már azt a látszatot egy ilyen helyzetben, hogy bármilyen versenyző az autóba beugorva rögtön gyorsabb lehet egy olyan pilótánál, aki számos teszten, vagy versenyen részt vett. Adjanak neki időt az alkalmazkodáshoz, hogy megmutathassa a teljes potenciálját.”

„Hiszem, hogy ő még mindig egy nagyon gyors versenyző.”

Fotó: Williams F1

Isola azt mondja, Kubica visszajelzései nagyon hasznosak voltak a Pirellinek.

„A véleményei nagyon őszinték. Nem próbál haszontalan ostobaságokat mondani. Ha tetszik neki egy gumi, megmondja, de ha nem, akkor elmondja, hogy miért nem. És ez tökéletes számunkra, mert tudnunk kell. Nem arra van szükségünk, hogy valaki azt mondja ’igen, ez jó, de…’. Mondja azt, hogy nem jó, mert még dolgoznunk kell rajta.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek