Räikkönen örül, hogy megszabadul a Forma-1 baromságaitól

A Forma-1 2007-es világbajnoka, Kimi Räikkönen azt mondja, örül annak, hogy maga mögött tudhatja a száguldó cirkusz „kamu” dolgait. A finn szerint a sportágon belül túl nagy hatása van a pénznek és a politikának.

Räikkönen a 2021-es szezont követően távozott a Forma-1-ből, ahol 2001-ben mutatkozott be. A finn a Sauber, a McLaren, a Ferrari, a Lotus és az Alfa Romeo színeiben 349 nagydíjon állt rajthoz.

A 41 esztendős versenyzője kétségkívül az egyik legnépszerűbb figurája volt a Forma-1-es mezőnynek, nemrég azonban egy interjúban elárulta, a királykategória bizonyos szempontból mennyire frusztráló volt számára.

Hirdetés
 

„Annyi nonszensz dolog van, ami itt történik – legalábbis szerintem” – mondta a 2007-es év bajnoka a Motorsport.com című lapnak, majd arra a konkrét kérdésre, hogy mire gondol, a finn így felelt: „Az összes marhaságra, ami itt van. Tudunk róla, de senki sem mondja ki. Olyan dolgok, amiknek szerintem nem is kellene lenniük.”

„Rengeteg minden van, ami kamu. Jó, hogy kikerültem ebből. Mentális szempontból nagyon jó, hogy egy időre kikerülök ebből a sok marhaságból.”

Räikkönen elárulta, miután 2010-ben és 2011-ben nem vett részt az F1-es küzdelmekben, egyszerűbb volt visszatérnie, hiszen tudta, mire számíthat.

„Tudom, hogy mit várok nagyon, miután kikerülök innen. Sokkal több baromság van itt, mint amennyit az emberek kívülről látnak.”

A 21-szeres futamgyőztes elismerte, amikor elkezdett versenyezni az F1-ben, nem volt egyszerű dolga, mert „minden annyira új volt”. Azt ugyanakkor hozzátette, akkoriban még nem úgy mentek a dolgok, mint manapság. Räikkönen szerint a pénz túl komoly tényező lett a Forma-1-ben.

„A pénz kétségkívül megváltoztatta a dolgokat, mint minden sportban. Minél több pénzt teszel bele, annál több a politika. Mindenhol vannak játszmák, amikről nem tudsz, amíg bele nem kerülsz az egészbe. A pénz és a hatalom pedig komoly szerepet játszik. Gondolom, az emberek vágynak a hatalomra, meg ilyenek.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte az F1 elveszítette-e egy kicsit az útját, és kevésbé szól már a puszta versenyzésről, a „Jégember” így válaszolt: „Sok-sok éve így van ez már. Csupán az emberek talán most jobban ráeszmélnek erre.”

A finn hozzátette, ő mindig megpróbált kimaradni a politikából.

„Én nem folyok bele. Tudom, hogy sok minden zajlik a háttérben, de nem folyok bele. Ha minden nap belefolysz, nem gondolom, hogy egészséges számodra!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!