Ne maradj le! Kövesd a Spanyol Nagydíj eseményeit az F1Világ Paddockban!

  Friss hírek

Red Bull: Tudatos nyomásgyakorlás, amit a Mercedes művel

IMOLA, ITALY - APRIL 18: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Christian Horner szerint tudatosan próbál nyomást gyakorolni rájuk a Mercedes Forma-1-es csapata azzal, hogy rendszeresen őket nevezik meg az idei szezon favoritjaként.

A Red Bull remek formában kezdte a 2021-es szezont: Bahreinben éppen csak alulmaradtak a Mercedesszel szemben, Imolában pedig Max Verstappen magabiztos győzelmet szerzett.

A Mercedes számára az idénynyitón aratott győzelem ellenére döcögősen indult az idény, az előszezoni teszteken a vártnál gyengébben teljesített az autó, és kétségtelen, hogy a Red Bull nagyon közel került hozzájuk.

Toto Wolff viszont az elmúlt hetekben rendszeresen nyilatkozta azt, a Red Bull az idei szezon favoritja.

„Ezt a bajnokságot ők elveszíthetik, mi pedig megnyerhetjük – mert ha a tiéd a leggyorsabb autó, annak megfelelően kell teljesítened” – fogalmazott nemrég a szakember.

Horner viszont azt mondja, Wolff efféle nyilatkozatai csak a pszichológiai játszma részei – próbálnak nyomást gyakorolni rájuk.

„Természetesen arra használható ez, hogy nagy várakozásokat támasszanak velünk szemben, és próbáljanak nyomást gyakorolni” – mondta a Red Bull csapatfőnöke a Motorsport.com című lap ezzel kapcsolatos kérdésére.

„Természetesen Toto elkerülhetetlenül megpróbálja a Red Bullt favoritként megnevezni, hogy azt a benyomást keltse, ők az üldözők, és fel kell zárkózniuk.”

„De én egész egyszerűen nem gondolom azt, hogy mi vagyunk a favoritok, hogy őszinte legyek… Egy sorozatban hét világbajnoki címet nyerő csapat ellen megyünk. Nem kell rakétamérnöknek lenni ahhoz, hogy lássuk az esélyeket.”

Horner szerint az, hogy a Mercedes számára döcögősen alakult az előszezon, segít azt a látszatot kelteni, hogy lemaradásban vannak – pedig azóta Lewis Hamilton megnyerte a szezonnyitó Bahreini Nagydíjat, Imolában pedig pole pozíciót szerzett.

„A Mercedes favoritként említ bennünket, Toto pedig nyilvánvalóan rendkívül szívesen tereli el a figyelmet, de egy kissé rövidlátó!”

„Ők egy hétszeres világbajnok csapat, és volt egy rossz tesztjük. De a bahreini versenyen az autójuk ugyanolyan gyors volt, mint a miénk, a gumik degradációja pedig az ő esetükben nagyon jónak tűnik.”

Bár a Mercedesnél jelenleg biztosak abban, semmilyen téren sem erősebbek a Red Bullnál, Horner szerint beletelik még pár versenybe, mire tisztább képet kapunk az erőviszonyokról.

„Mindig is mondtam, hogy 3-4 versenybe beletelik, mire valós képet kapunk a formát illetően, és továbbra is úgy hiszem, hogy ez a helyzet. Mire a barcelonai hétvége végére érünk, szerintem már jóval tisztább képet kapunk.”

A Red Bull csapatfőnöke szerint azt is korai még megmondani, hogy az alacsony hátsó hasmagasságú [low-rake] autók jobban küszködnek-e az idei szabályváltozások miatt.

„Ha megnézzük Imolát, és figyelem kívül hagyjuk Bahreint, azt mondhatnánk, ez egyáltalán nem jelentett problémát. Szóval szerintem túl nagy hangsúlyt fektettek egyetlen dologra.”

„Mint ahogy az F1-ben minden, minden összetevő harmóniában van minden mással. Nincs varázsszer, soha nem is volt. Bizonyos pályákon talán a mi filozófiánknak fekszik, de lehet, hogy más helyszíneken egy másiknak. És ha ez így van, az rossz dolog?”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!