Sárvédők kerülhetnek a Forma-1-es autókra esőben - F1VILÁG.HU

Sárvédők kerülhetnek a Forma-1-es autókra esőben

HIRDETÉS
Egy megvalósíthatósági tanulmány keretében vizsgálja a Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy miképp lehetne javítani látási viszonyokon esős körülmények között.
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 in the wet during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2022 in Montreal, Quebec. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

A versenyzők visszajelzései alapján az újgenerációs F1-es autókkal még inkább rosszabbodtak a látási viszonyok extrém esős körülmények mellett, ez pedig a rajtoknál, valamint az események felfüggesztésekor is kulcsfontosságú tényező lehet.  Éppen ezért az FIA egy tanulmányba kezdett, amelynek célja olyan elemek kialakítása az autókon, amelyek csökkentik a vízpermet mennyiségét. 

A tanulmányban többek között egy szabványos karosszériaelemre, lényegében sárvédőre térnek ki, amelynek célja, hogy megakadályozza a vízpermetet vizes körülmények között úgy, hogy egy minimális karosszéria elemet helyeznek el a kerekeken. Mindezt úgy tennék, hogy az új kialakítás ne hátráltassa a kerékcseréket. Vizsgálják továbbá a padlólemez csatornái által felszívott víz jelentőségét.

A tanulmány kitér arra is, hogy szükség van-e további lámpákra a versenyautókon a jobb láthatóság érdekében.

Az FIA által kiadott közlemény azt írja, a fenti extra elemek extrém esős körülmények között vagy a futamok előtt, vagy pedig a piros zászlós megszakításokkor kerülnének fel a versenyautókra.

Az F1 Bizottság pénteki ülésén már egyeztetések folytak a témában, az FIA pedig tovább dolgozik az ügyön, hogy akár már 2023-ra változtatni lehessen a szabályzaton.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!