Verstappen reagált az FIA lépésére: Egy csapat panaszkodik, és változtatnak a szabályokon! - F1VILÁG.HU

Verstappen reagált az FIA lépésére: Egy csapat panaszkodik, és változtatnak a szabályokon!

HIRDETÉS
A Red Bull világbajnok versenyzője, Max Verstappen nem tartja korrektnek, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) év közben változtat a Forma-1 szabályain. Szerinte a Mercedes panaszkodása vezetett idáig.
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 11: Third placed qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks to the media in the Paddock after qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 11, 2022 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Ahogyan arról csütörtökön lapunk is beszámolt, a Nemzetközi Automobil Szövetség lépéseket tesz annak érdekében, hogy a versenyzőket ne hátráltassa a pályán a delfinezés jelensége, mely idén jelentősen megnehezíti a csapatok dolgát.

Az FIA a kiadott technikai direktívában iránymutatást ad a csapatoknak arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban hogyan kívánja kezelni a problémát. Első lépésként alaposabban ellenőrzi majd az autó alján elhelyezett kopólapokat és csúszótalpakat, azok tervezését és kopását.

Meg fognak továbbá határozni egy mérőszámot az autó függőleges irányú mozgása alapján, ami határértékként szolgál a vertikális oszcillációk szintjével kapcsolatban. Ezen mérőszám matematikai képletét az FIA még vizsgálja, a csapatokat megkérték, hogy járuljanak hozzá a folyamathoz.

A világbajnoki címvédő Max Verstappen csalódott a lépés miatt.

„Szerintem egy kicsit kiábrándító, hogy ismét év közben változnak a szabályok” – mondta a holland. „Nem is arról van szó, hogy nagyobb vagy kisebb hatással van ránk, mint más csapatokra, de nem kellene, hogy azért, mert egy csapat sokat panaszkodik, hirtelen megváltoztatják a szabályokat.”

„Szerintem sok csapat végzett lenyűgöző munkát, és nincsenek ilyen problémái, szóval még lehet ezt oldani. Ha megemeled az autód, nem lesznek ilyen gondjaid, viszont veszítesz a teljesítményből. De ha nem tervezted meg megfelelően az autód ehhez, az a te hibád, nem a szabályok hibája. Számomra ez sajnálatos.”

Azt egyelőre nem tudni, az új szabályozás milyen hatással lesz majd az erőviszonyokra, de jó esély van rá, hogy a Mercedest igencsak negatívan érinti majd.

„Természetesen minden pálya más, de szerintem sajnálatos, hogy idény közben változtatnak. És egyértelmű, hogy vannak csapatok, melyek képesek normálisan használni az autójukat, vagy legalábbis kevesebb problémával, mint egyes istállók.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!