Vettel a Mercedes trükkjéről: Ez egy kormánykerék, nem tolókerék! - F1VILÁG.HU

Vettel a Mercedes trükkjéről: Ez egy kormánykerék, nem tolókerék!

HIRDETÉS
Sebastian Vettel is véleményt formált a Mercedes Forma-1-es csapatának trükkös rendszeréről. A német istálló versenyzői a kormány előre-hátra mozgatásával tudják állítani az első kerekek összetartását, Vettel szerint azonban ez nem lehet olyan egyszerű feladat.

A címvédő csapat trükkös megoldására csütörtökön derült fény Barcelonában, miután a belső kamerás felvételeken nyilvánvalóvá vált, hogy a versenyzők a kormány tologatásával az első kerekek összetartásán tudnak módosítani.

James Allison, a Mercedes technikai igazgatója eztán elismerte, valóban van egy úgynevezett DAS-rendszerük, ám hogy mire szolgál, arról nem kívánt nyilatkozni. Úgy tudni, a trükkös megoldással az első abroncsok hőmérsékletét tudják jobban szabályozni az egyenesekben – kvázi nem hűlnek le olyan könnyen a gumik.

Csütörtökön már Sebastian Vettel is pályára gurult a Ferrari színeiben, a tesztnap végén pedig természetesen a német pilóta véleményét is kikérték a rendszerrel kapcsolatban.

A négyszeres világbajnok elismerte, számukra is újdonság az efféle megoldás, és bár egy F1-es autó kormánykereke nem erre való, ha gyorsabb lesz tőle a Mercedes, megérte a fáradozást számukra.

„Láttam és beszéltünk is róla az ebédszünetben, érdekesnek tűnik” – mondta a négyszeres világbajnok. „Gyanítom, maga a tény, hogy használják, azt jelenti, hogy legális. Nem tudom… Kormánykeréknek hívják, nem pedig toló- vagy húzókeréknek…”

„Nem tudom, hogy működik-e, de gondolom elég sok munkával járt, hogy pályára vitték, és feltehetően a versenyzőknek sem olyan könnyű dolgozni vele, mint amennyire tűnik. De majd meglátjuk. Kétségkívül újdonság ez számunkra is.”

„Szerencsések vagyunk, hogy itt vannak ezek az onboard-kamerák, máskülönben ki sem szúrnánk. Az efféle dolgok soha nem könnyűek, de szerintem működtetni sem az, elég furcsa érzés lehet, miközben ott van a kormány a kezedben.”

„Képzeljék csak el, hogy az ember futócipőben szokott futni, aztán megkérnek, hogy most fuss a strandpapucsodban. Meg lehet csinálni, de érzésre teljesen más. Nyilván nem ennyire extrém azért, de mégis valami teljesen új, és furcsa érzés lehet először.”

„Ha előnyökkel jár, akkor el kell végezni a feladatot, és elegendő gyakorlással lehet dolgozni vele. Nem tudom, hogy használni fogják-e idén – megpróbálják, de még túl korai ezt megmondani.”

Hirdetés

„Vezetési szempontból könnyűnek tűnik tologatni és húzogatni a kormányt, de vélhetően azért nem olyan egyszerű. Viszont hozzá lehet szokni. Ha gyorsabb lesz tőle az autó, nem kérdés, hiszen nyilván a gyorsabb opciót választja az ember. 10-12 éve ott volt az F-csatorna is, a pálya nagy részén egy kézzel vezettünk, ami nem volt biztonságos. De gyors volt, szóval teszed, amit mondanak. Viszont ezért van az FIA – nekik kell gondoskodniuk arról, hogy az efféle dolgoknak legyen értelmük, és a kezünk a kormányon legyen.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Vettel a Mercedes trükkjéről: Ez egy kormánykerék, nem tolókerék!
Lawson-parádé Austinban: A mezőny végéről indulva szerzett pontokat a visszatérő tehetség
Piastri elismerte, szenvedős volt számára az austini hétvége
A felháborodott Wolff szerint a Red Bull hazudik az FIA-nak
Sainzot igencsak motiválja a Ferrari kiváló formája

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!