Zandvoort titkolózik az F1-es csapatok előtt

Zandvoort track construction
Fotó: Dutch GP
A zandvoorti versenypálya illetékesei nem adnak ki minden adatot a Forma-1 csapatainak a Holland Nagydíjnak otthont adó versenypályáról, nehogy a mezőny túlságosan felkészülten érkezzen meg májusban.

Zandvoort több évtized után látja újra vendégül a Forma-1 mezőnyét, a csapatok pedig természetesen már most igyekeznek minden szükséges információt beszerezni arról, hogy pontosan milyen kihívásokat is támaszt majd velük szemben a felújított versenypálya.

Az aszfaltcsík építtetője, a Dromo viszont a hírek szerint visszatartja az információkat a csapatoktól. A zandvoorti pálya sportigazgatója, Jan Lammers a minap azt mondta, a Dromo főnöke, Jarno Zaffelli nagyon tudatosan tevékenykedik ebből a szempontból.

„Természetesen Jarnónak nagyon sok részletes adata van a Dromo saját szimulációinak köszönhetően” – fogalmazott.

„De az összes modern F1-es istálló nagyon tudományosan működik, ha tehát odaadná nekik ezeket az adatokat, akkor azokat egy pillanat alatt betáplálhatnák saját szimulátorprogramjaikba. És pontosan ez az, amit mi nem szeretnénk.”

„Amit tehát kapnak, az nagyon korlátozott. Azt akarjuk, hogy a versenyzők pénteken kiguruljanak a pályára, hogy megtalálják a lehető legjobb beállítást. Így pedig egy kicsit régimódivá válik a versenyzés, és talán egy kicsit kiszámíthatatlanabbá teszi a versenyhétvégét.”

Lammers azt reméli, nemcsak a csapatok, de a versenyzők számára is kihívást jelent majd a zandvoorti pálya.

„Egy kis kihívás lesz majd számukra is. Jarno nem akarja, hogy túl sok információjuk legyen előzetesen, és így fel tudjanak készülni a szimulátorban. Azt szeretné, ha a csapatok mindent a pénteki edzéseken derítenének ki. Ettől talán kicsit izgalmasabbá válik a hétvége.”

„A Forma-1-es csapatok általában elég óvatosak a pénteki tréningeken, spórolnak a gumikkal. De szerintem a versenyzők még több kört tesznek majd meg pénteken, mint a vasárnapi futamon, mivel ez egy új pálya. Szóval az első edzésen mindenki korán kigurul majd. A legtöbbet ki kell hozniuk az edzésekből, hogy információkat gyűjtsenek a legjobb beállítások érdekében szombatra és vasárnapra.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!