F1 1000. – A résztvevők kedvencei (3. rész)

Fotó: Mercedes
2019 Chinese Grand Prix, Thursday - Wolfgang Wilhelm Mercedes safety car, 1000th race
A Forma-1 történetének 1000. versenyét rendezik hamarosan, Kínában. Megszámlálhatatlanul sok felejthetetlen pillanat, melyekre nemcsak az egyszeri rajongók, de természetesen maguk a résztvevők is szívesen emlékeznek vissza.

Cikksorozatunk harmadik részében többek között Ross Brawn, Chase Carey, valamint a kétszeres világbajnok Fernando Alonso kedvencéről is lerántjuk a leplet. Jó szórakozást!

„A saját első Forma-1-es versenyem igazán különleges volt számomra, ez nyilvánvaló. Fantasztikus kezdés volt a 2. helyen célba érni életem első futamán. Nem győzelem volt, de határozottan úgy éreztem.”

„Az első verseny, amin ott voltam, az 1993-as Európa Nagydíj volt Doningtonban. Igazán híres verseny, de nem emlékszem semmire belőle, mert körülbelül fél éves lehettem. Az első, amire emlékszem, az az 1997-es spái futam. Emlékszem a hangra – a mai napig bennem van!”

„Otthon voltam és néztem a versenyt. Éreztem a boldogságot, Mika [Häkkinen] első győzelme volt ez 1997-ben, az év utolsó futama. Szóval igazán különleges volt. Később világbajnok is lett. Ez a verseny volt az én kedvencem.”

„Az első igazi emlékem a Forma-1-ről a 2009-es Ausztrál Nagydíj. A szobámban mindig ott voltak azok a kis fénybeszűrődések, és próbáltam kitalálni, hány óra van, mert teljesen sötét volt. Egyszerűen csak bekapcsoltam a TV-t. Igazából még csak nem is terveztem, hogy megnézem a versenyt, de végül így alakult.”

„Pár kör telt csak el, de az a fehér és fluoreszkáló sárga autó vezette a futamot, és fogalmam sem volt, ki ő. Nyilván kiderült, hogy Jenson Button és a Brawn. A mai napig látom, ahogy befordul az utolsó kanyarba, ez a kép beleégett a fejembe. Arra gondoltam, ’ki ez és mi folyik itt?’. Tudtam, hogy mi a Forma-1, és őszintén szólva nem tudom, hogy korábban láttam-e versenyt, de ez a verseny egyértelműen kiemelkedik az emlékezetemből. Szerintem örökké velem marad.”

„Az F1 iránti szeretetem akkor kezdődött, amikor elkezdtem sikeres lenni a versenyzésben. 2009, 2010 és 2011 – ezek voltak a legjobb éveim a gokartban. Ekkor kezdtem el sokat nézni a Forma-1-es versenyeket, és gyanítom, ekkor döntöttem el azt is, hogy GP-versenyző leszek.”

„Szerencsésnek tartom magam, hogy szinte egész életemben a Forma-1-ben dolgozhattam különféle szerepekben. Az egyetlen szerepkör, ami hiányzik, a versenyzői. Rengeteg verseny van, melyekről nagyszerű emlékeket őrzök, nehéz kiemelni közülük egyet.”

„A képzeletbeli listámon ott vannak azok, melyeken vb-címeket nyertünk Michael Schumacherrel, mint ahogy a 2009-es verseny is, melyen Jenson Button, illetve a nevemmel fémjelzett istálló megnyerte a bajnokságot. De van még sok egyéb futam is.”

Fotó: Brawn GP

„Amikor 2013 végén távoztam a Mercedes csapatától, azt hittem, hogy életem ezen fejezete egyértelműen lezárult, de aztán lehetőséget kaptam a visszatérésre, és gondoskodhatok arról a sportról, amit úgy imádok.”

„A győzelem ma már nem az a csodálatos megszállottság számomra, mint volt korábban minden egyes nap. Ezt felváltotta az aziránti vágy, hogy szerepet vállaljak a Forma-1 jövőjében. Ez egy lehetőség arra, új útra tereljük a sportágat, melynek van néhány riválisa a látványt, illetve a globális elérést tekintve.”

„A Forma-1 lenyűgöző történelemmel bír, és ez az 1000. verseny a legfényesebb szimbólum.”

„Még látványosabbá és kiszámíthatatlanabbá akarjuk tenni a Forma-1-et, azt akarjuk, hogy financiálisan és gazdaságilag is fenntartható legyen. Mindannyian közösen dolgozunk ezen cél eléréséért, és nagyon optimista vagyok, mert igazán szolid alapokkal rendelkezünk.”

„Mi, akik annyira imádjuk ezt a sportot, jól tudjuk, hogy még gyorsabban változik a világ. Szeretnénk, ha a következő F1-es generáció tartaná a lépést ezekkel a változásokkal, és szeretnénk, ha ők ott lennének az autók volánjai mögött, a versenypályák lelátóin, vagy a TV-készülékek előtt ülve.”

„Óriási szám, amit ez a sportág elér. A kedvenc versenyem… nos, mindenkinek másra esik a választása. Nekem szerintem a 2012-es valenciai futam van a listám élén. Emlékszem arra is, amikor gyerekként néztem a versenyeket otthon, figyeltem Ayrton Sennát és Alain Prostot, illetve a feszültséggel teli szuzukai versenyeket. Ikonjai az F1 történetének.”

Fotó: Scuderia Ferrari

„Az első verseny, amire emlékszem, hogy néztem, a 2001-es Olasz Nagydíj volt Monzából, de amire a legjobban emlékszem, az a 2012-es valenciai Európa Nagydíj. Ez volt az, amit Fernando Alonso a mezőny végéről nyert meg [a 11. helyről rajtolt – a szerk.]. Fantasztikus volt – úgy végigmenni a mezőnyön és győzni hazai közönsége előtt, egyszerűen lenyűgöző volt.”

„Emlékszem, hogy a római Fiumicino Repülőtéren néztem a versenyt, mert épp Indonéziába repültem [egy Formula Pilota China versenyre]. Amikor fiatalabb voltam, minden egyes versenyt és edzést megnéztem, ahol csak tudtam – még nyáron a strandon, néha az iskolában is!”

„Rengeteg pazar verseny volt, de az, amelyikre a leginkább emlékszem, az a 2014-es Osztrák Nagydíj. Elsősorban azért, mert hazai versenyem, és 2014 volt az első év, hogy a Forma-1 visszatért Ausztriába 2003 óta, köszönhetően Dietrich Mateschitz munkájának és elképzelésének. Mindig van valami különleges abban, amikor az ember saját hazájában versenyezhet. Rengeteg az érzelem, elvárás, és nagyon erős a vágy, hogy jól szerepelj hazai közönséged előtt. Összességében nagyon pozitív érzés, és igazán élvezem a spielbergi versenyeket.”

„Másodsorban pedig mindig nagyszerű hangulat veszi körbe a versenypályát. Nagyszerű emlékeket őrzik az Ausztriában eltöltött időkből, főleg az Österreichringről. Amikor fiatalabb voltam, a Walter Lechner Racing School instruktoraként dolgoztam a spielbergi versenypályán, és rengeteget megtanultam a versenyzésről és az életről úgy általában, miközben Walterrel dolgoztam. Olyan volt számomra, mint az egyetem.”

„Nagyon egyszerű életet éltem akkoriban. A pálya melletti parasztházban laktam egy családdal, akik fantasztikusak voltak. Frissen sült kenyeret és friss tejet kaptam tőlük reggelire, esténként olyan volt, mintha én is a családhoz tartoznék. Imádtam, mert olyan volt, mintha úton lennénk az álmom megvalósulása felé, hogy autóversenyző legyek.”

„Visszatérve 2014-re, nem volt jó időmérőnk. Nico [Rosberg] harmadik volt, Lewis [Hamilton] pedig messze hátul csak kilencedik. De nagyszerű versenyt futottunk. Azt hiszem, Lewis már a nyitókörben a negyedik helyen autózott, és aztán mindketten felküzdötték magukat az élre.”

„Kettős győzelmet arattunk Nico vezetésével. A hab a tortán pedig az volt, hogy Valtteri [Bottas] megszerezte első dobogós eredményét azon a hévégén a Williamsszel, ami az én csapatom volt, mielőtt csatlakoztam a Mercedeshez, ráadásul Felipe [Massa] is a negyedik helyen zárt. Szóval olyan volt, mintha egy különleges kapocs kötne össze a teljes dobogóval. Összességében hihetetlen verseny volt.”

„A Forma-1 a motorsport csúcsa, és az is marad. Egyedülálló, mert a versengés vegyül a mérnöki tudással és a technológiával. A mi sportunkban a sikerhez rengeteg adat elemzésére van szükség másodpercenként, technikai tudásra, hogy órák alatt újjáépítsünk egy sérült autót, és csapatmunkára, hogy négy kereket lecseréljünk két másodperc alatt.”

„A siker a versenyzésben mindig a pilótáról kell, hogy szóljon – ám egy versenyző sem győzhet egy nagyszerű csapat nélkül.”

„Amióta csatlakoztam a Forma-1-hez, rengeteg alkalommal kérdeztek arról, hogy miképp befolyásolja a jövőnket a technológia és a társadalom változása. A világ változik, de mi hiszünk a motorsportban, a versenyzőkben, és abban, hogy nagyszerű jövő vár ránk. A kulcs ennek megvalósításához az, hogy építsünk mindarra, ami naggyá tette ezt a sportot, hogy tiszteljük a múltat, és ne féljünk változtatni, vagy kiaknázni új lehetőségeket.”

„Az első verseny, amin részt vettem, az a 2016-os Szingapúri Nagydíj volt. Megdöbbentő volt. Az ember soha nem felejti el az első versenyt, amin élőben részt vett. Biztos vagyok benne, hogy én sem fogom!” 

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!