Ha Ron Dennisen múlik, Räikkönen be sem mutatkozhatott volna a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Ha Ron Dennisen múlik, Räikkönen be sem mutatkozhatott volna a Forma-1-ben

A McLaren korábbi csapatfőnöke, Ron Dennis annak idején nagyon ellenezte, hogy Kimi Räikkönen 2001-ben bemutatkozhasson a Forma-1-ben – árulta el a Saubernél évtizedek óta sportigazgatóként tevékenykedő Beat Zehnder.

Räikkönen 2001-ben, a Sauber színeiben mutatkozott be a Forma-1-ben, nemrég pedig utolsó versenyét teljesítette a száguldó cirkuszban.

A 2007-ben világbajnoki címig jutó finn afféle csodagyerekként érkezett meg a száguldó cirkuszba, hiszen alig volt tapasztalata. Peter Sauber csapata azonban meglátta benne a tehetséget, és egy olaszországi teszt után úgy döntött, vállalja a kockázatot.

Beat Zehnder, a csapat sportigazgatója elárulta, Räikkönennek annak idején nagyon komoly fizikai problémákat okozott egy F1-es autó vezetése.

„Pedro Dinizzel együtt tesztelt, és nagyon hamar ugyanolyan köridőket tudott futni” – mondta Zehnder a RacingNews365.com című internetes portálnak adott interjúban.

„És jelentős fizikai problémái voltak. Mugello nem a legjobb pálya egy kezdő számára, hogy elkezdjen tesztelni, mert fizikailag nagyon megterhelő. Kiminek komoly gondjai voltak. 3 kör után képtelen volt tartani a nyakát, szóval megtettünk egy 3 körös etapot, aztán jött egy 15 perces szünet, majd újabb 3 körös etap.”

„Josef [Leberer] mindig csinálta a masszázst az etapok között, és aztán elég hamar világossá vált, hogy Kimi egy igazi tehetség.”

Räikkönennek viszont nem volt az F1-es versenyzéshez szükséges szuperlicence, így Peter Sauber csapatfőnöknek meg kellett győznie a rivális istállók vezetőit, hogy engedélyezzék a fiatal finn indulását.

„A teszt után rögtön azt mondtuk, ’próbáljuk meg!’. Voltak akadályok, például, hogy nem volt szuperlicence. Peternek pedig meg kellett győznie a csapatfőnököket, az FIA-t és Bernie-t [Ecclestone]. És volt néhány csapatfőnök, mint például Ron Dennis a McLarennél, akik teljesen ellene voltak.”

Ironikus módon Räikkönen 2002-ben Mika Häkkinent váltotta a McLarennél, mely csapatot Ron Dennis irányított akkoriban.

„Ő abszolút ellenezte, és azt mondta, hogy teljesen tönkreteszi a versenyzői piacot, ha fiatal, tapasztalatlan gyerekeket hozunk az F1-be” – magyarázta Zehnder. „Kiminek 23 Forma-Renault-ban futott verseny volt a zsebében, szóval két-három szériát átugrott. Peternek köszönhetően meglett a licenc, Josefnek hála pedig fizikai szempontból képes volt arra, hogy Forma-1-es autót vezessen.”

„A teszt után megkértük Kimit, hogy töltsön el egy hónapot Joseffel az osztrák Alpokban. Kimi dühös volt, mert vissza akart menni Finnországba. Mi viszont azt mondtuk, ’nem, nem, ha Forma-1-es versenyző akarsz lenni, dolgoznunk kell rajtad’. Az első két napon nem is beszélt Joseffel, annyira dühös volt!”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!